Nagyvilág

Hogyan lett Izrael odaadó barátjából nemkívánatos személy az ENSZ főtitkára?

Lev Radin / Pacific Press / LightRocket / Getty Images
Antonio Guterres főtitkár részt vesz Danny Danon, Izrael Állam állandó ENSZ-képviselője megbízólevelének átadásán az ENSZ székházában.
Lev Radin / Pacific Press / LightRocket / Getty Images
Antonio Guterres főtitkár részt vesz Danny Danon, Izrael Állam állandó ENSZ-képviselője megbízólevelének átadásán az ENSZ székházában.
A közel-keleti konfliktus az ENSZ strukturális kudarcát mutatja a szakértők szerint. Államok egy kisebb csoportja és a világ országainak többsége között alakult ki hatalmi egyensúlyhiány, ami akadályozza az emberi jogok hatékony érvényesítését, miközben Izrael szerint a világ kormányainak többsége összeesküdött ellenük.

Október elején Izrael nemkívánatos személynek minősítette az ENSZ főtitkárát, Antonio Guterrest, ami újabb mélypontját jelzi a nemzetközi jog fölött őrködő világszervezet és a zsidó állam kapcsolatának. Az intézkedés hátterében, tágabb szempontból nézve, a tavaly október 7-én elindult izraeli–gázai konfliktus áll, amelyben mind Izrael államra, mind a Hamászra rávetül a háborús bűncselekmények árnyéka. Közvetlen előzménye azonban az Irán által október 1-én, Izrael ellen indított rakétatámadás volt, melynek során több mint 180 rakétát lőttek ki. A támadást Izrael ugyan visszaverte, de a katonai infrastruktúrájában így is estek károk.

Antonio Guterres az akciót első körben úgy ítélte el, hogy támadóként nem nevesítette Iránt, hanem a „közel-keleti konfliktus eszkalációjáról” beszélt, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Izrael – antiszemitizmusra és Izrael-ellenességre hivatkozva – „persona non grata” bélyeggel lássa el őt.

Mindez azért is különös fordulat, mert Guterrest valójában nem mindig tartották Izrael-kritikusnak. Munkáját 2020-ban a Zsidó Világkongresszus a cionizmus eszméjének egyébként magyar származású alapítójáról, Theodor Herzlről elnevezett díjjal jutalmazta.

Szavaival és tetteivel hosszú évek alatt bebizonyította, hogy a zsidó nép és Izrael állam igaz és odaadó barátja

– méltatta akkor, a díjátadó gálán az ENSZ főtitkárát Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Israel Katz izraeli külügyminiszter ezzel szemben október elején azt írta Guterresről, hogy „aki nem tudja egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni szörnyű támadását, ahogy azt a világ szinte minden országa megtette, az nem érdemli meg, hogy Izrael földjére lépjen”, majd az ENSZ-főtitkárt terroristák támogatójának minősítette, mondván:

A főtitkárra – aki támogatja a Hamasz, a Hezbollah, a hútik és most Irán terroristáit, erőszakoskodóit és gyilkosait – az ENSZ történetének szégyenfoltjaként fog emlékezni a világ.

„Az ENSZ szerepe Izraellel kapcsolatban egészen Izrael állam megalakulásához kötődően kimutatható, és onnantól kezdve az ENSZ-nek rendkívül fontos szerepe volt valamennyi izraeli konfliktus során és különösen azt követően” – mutatott rá a 24.hu kérdéseire válaszolva Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az ENSZ a kezdetektől olyan nemzetközi szervezet, amely a nemzetközi kapcsolatoknak gyakorlatilag minden szegmensében jelen van, és különböző módokon próbálja érvényesíteni a békés együttélés elvét, legfőképp a világ konfliktuszónáiban. A nemzetközi békefenntartó misszióik már jóval Izrael állam létrejöttét megelőzően megkezdődtek a palesztin mandátumterületen, ezeknek elsősorban monitoringszerepe volt, vagyis megfigyelték és jelentették az esetleges jogsértéseket. A békefenntartó tevékenység mellett az ENSZ másik fontos vállalása a humanitárius segélyek eljuttatása a rászoruló civileknek. A világszervezetnek a II. világháborút követően meghatározó szerep jutott a palesztin menekültek segélyezésében és ellátásában – magyarázta a szakértő.

Noha az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNWRA jelenti a gerincét a háború sújtotta gázai civilek ellátásának, az izraeli titkosszolgálatok idén márciusban azzal vádolták őket, hogy munkatársaik egy része részt vett a tavaly októberi, Izraelben elkövetett emberrablásokban és gyilkosságokban, a Hamász vezette támadás során. A vádaknak köszönhetően a szervezetnek nyújtott támogatások jelentős mértékben csökkentek, ami tovább rontotta a Gázában ostrom és blokád alatt élő civil lakosság helyzetét. Az ENSZ vizsgálata végül megállapította, hogy az UNRWA kilenc munkatársának köze lehetett az Izrael elleni támadáshoz, és el is bocsátották őket, kilenc másik munkatárs ellen viszont nem találtak bizonyítékot.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik