Kultúra

Meghalt Aaron Kaufman, a Machete-filmek producere

ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
51 éves volt.

51 éves korában meghalt Aaron Kaufman amerikai író, rendező, producer – írja a Variety. Az 51 éves filmes holttestére csütörtök éjjel találtak rá Las Vegasban, a jelek szerint szívroham végzett vele. Kaufman régi alkotótársa volt Robert Rodrigueznek, akinek számos rendezésében produceri szerepet vállalt, többek között a Machetében és a Machete gyilkolban. Rendezőként a legismertebb filmje a Szupererő című dokumentumfilm volt, amelyben az Ukrajnába látogató Sean Pennt láthattuk az orosz invázió megindulását követő időszakban, és amelynek során a hollywoodi sztár Volodimir Zelenszkijjel is találkozott.

Ugyan Penn lett a 2023-as dokumentumfilm arca, a Variety emlékeztet, hogy valójában Kaufman volt az, aki 2022 februárjában Ukrajnában volt, amikor kitört a háború. Kaufman az orosz megszállást megelőző hetekben Kijevben tartózkodott, és a konfliktus veszélyes első napjait az ukrán vezetővel egy bunkerben töltötte, Penn pedig később érkezett, hogy interjút készítsen Zelenszkijjel a dokumentumfilmhez.

Kaufman eredetileg nem is a háborút akarta megörökíteni, a film célja az volt, hogy nyomon kövesse Zelenszkij szokatlan pályafutását népszerű komikusból a világpolitikában is jelentős elnöki pozíciójáig, miután 2019-ben megnyerte az ukrajnai elnökválasztást. A Szupererőt a 2023-as Berlini Filmfesztiválon mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik