Tech

Ebben az űrruhában tér vissza a Holdra a NASA

Prada / Axiom Space
Prada / Axiom Space

Bemutatta közös új űrruháját az Axiom Space és a Prada, amelyben a Hold felszínére lépnek majd a NASA asztronautái – írja a Space.com. A szkafanderről Milánóban, a világ egyik divatfővárosában rántották le a leplet, október 16-án.

Az öltözéket az Artemis 3 küldetés során fogják használni, amely a jelenlegi tervek szerint 2026-ban valósul meg. A misszió alkalmával két űrhajós lép a Holdra, annak déli sarkánál, köztük az első nő és az első színes bőrű ember. Az új űrruhára többek között azért volt szükség, mert az égitest ezen régiója hidegebb, mint az egyenlítőjének környéke – ahol az Apollo küldetések asztronautái landoltak.

Amellett, hogy a hidegnek ellenáll, a szkafandert számos modern eszközzel is felszerelték, például egy sisakba épített HD-kamerával, 4G-s kapcsolattal és számos, az űrhajósok épségét biztosító rendszerrel.

Prada / Axiom Space

Az öltözéket úgy alakították ki, hogy kibírja a Holdon tapasztalható szélsőséges hőmérsékleteket és erős sugárzást, ne sérthesse meg a holdpor, ugyanakkor kényelmes mozgást biztosítson a viselőjének. A sisak üvegét az Oakley nevű, világhírű napszemüvegmárka tervezte, hogy megvédje az asztronautákat a napsugárzástól.

Bár az űrruhát kifejezetten a Hold déli sarkára tervezték, a NASA úgy tervezi, hogy a Nemzetközi Űrállomás legénysége is használja majd űrsétákhoz.

Kapcsolódó
Videón az űrruha, amelyben a Holdra lép az első kínai
Magas fokú védelmet biztosít az űrhajósoknak, és meglehetősen jól lehet mozogni benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik