Gazdaság

444: 27 milliárdért venné meg a magyar állam és a Mol közös alapítványa Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét

MTI/Bodnár Boglárka
MTI/Bodnár Boglárka

A magyar állam és a Mol közös – közérdekű vagyonkezelő – alapítványa, a Mol – Új Európa Alapítvány a közeljövőben két nagy, festményekkel kapcsolatos projektbe vágna bele a 444 információ szerint. Egyrészt létrehoznának egy közép-európai kortárs múzeumot, illetve megvásárolnák Pákh Imrétől Munkácsy Mihály festményeinek nagy részét.

Pákh a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője, 1994 óta foglalkozik a festő műveivel. Gyűjteménye több mint 80 festményből, plusz grafikákból áll, amiket magyar múzeumokban is rendre kiállítanak. Munkácsy-festmények felvásárlásával többször is próbálkozott az állam, vagy az ahhoz közel álló vállalkozók, a 444 cikke szerint most újra megkísérlik ezt.

A 2021-ben 600 millió forint induló tőkével – ebből 300 millió közpénz volt – létrehozott MÚEA teljes vagyona idénre 80 milliárd forintra nőtt, és a 444 által megismert júliusi költségvetési terv szerint ennek több mint a harmadát, összesen 27,3 milliárdot fordítanának a Munkácsy-gyűjtemény megvásárlására. Emellett évente további egymilliárd forint költséggel számolnak a festmények kapcsán. A folyamat év elején megkezdődhetett, márciusig bíztak meg eredetiségvizsgálattal egy szakértőt.

Egy másik, májusi dokumentum részletezi is az állam-Mol tulajdonú alapítvány által megvásárolni kívánt műtárgyakat: 73 Munkácsy-festmény, 8 Munkácsy-tanítvány festmény – Révész Imre és Karlovszky Bertalan -, 6 szobor, 11 különálló grafika – ebből egyik kétoldalas -, 2 rézkarc és egy 38 rajzot tartalmazó mappa.

A 444 cikke megjegyzi: a költségvetési tervnek ugyanakkor van olyan verziója is, amiben nem szerepel a festmények felvásárlása, tehát egyelőre nem biztos, hogy megkötik az üzletet. Az azonban a fentiek alapján elmondható, hogy a szándék megvan rá. A portál cikkéből kiderül az is, hogy: a MOL – Új Európa Alapítvány Schmidt Mária ötlete alapján mérlegel egy másik művészeti beruházást:az öt-hatéves terv szerint létrehoznának egy Közép-Európai Kortárs Múzeumot, ami az alapítvány magánmúzeumaként funkcionálna.

Frissítünk!

Szó volt róla, de nincs döntés sem a Munkácsy festmények megvásárlásáról, sem egy közép-európai kortárs múzeum létrehozásáról. Idén nem is lesz döntés – nyilatkozta Schmidt Mária az atv.hu-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik