Belföld

Závecz Tibor: Nagyon régen volt utoljára 40 százalék alatt a Fidesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Sok évvel ezelőtt, 2012 táján volt viszonylag szorosabb a versengés, akkor volt talán 40 százalék alatt a Fidesz, azóta ez egyáltalán nem jellemző, sokkal inkább 50 százalék fölött álltak – mondta Závecz Tibor a Klubrádió Megbeszéljük című adásában.

A Závecz Research legutóbbi felmérése szerint tovább csökkent a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség, a biztos pártválasztók körében pedig a Fidesz 40 százalék alá esett vissza (39 százalékra).

Az alapító-ügyvezető elmondása szerint a folyamat kiinduló pontja az EP-választás, hiszen itt 45 százalékot ért el a kormánypárt, és az is ritka, hogy azóta ennyit csökkent a támogatottságuk ilyen rövid idő alatt.

Ez inkább szimbolikus szám (mert a mintahibákat is figyelembe kell venni), de nagyon régen volt ilyen, az utóbbi két ciklusban biztos nem. Ez jelzi, hogy a Fidesz nem a legjobb formáját futja, ha azt nézzük, hogy mennyire tudják kézben tartani a körülöttük lévő ügyeket, itt említette Bese Gergő atya történetet és Orbán Balázs megszólalását. Ezek közül egyik se meghatározó, de pont az ilyen ügyek miatt csökken vagy nő egy párt támogatottsága. Ez nem is igazán abban látszik, hogy fogynak a választóik (bár egy picit igen), hanem a harci kedvük csökken

– fogalmazott. Hozzátette: „ha például évtizedes vagy még régebbi Fidesz-szavazókról van szó, akkor ezek a történetek, amelyek a Fidesz alapidentitását kezdik ki, elbizonytalanodnak, elgondolkodnak, hogy ezek az ügyek általános problémát jelentenek-e, álszentségről van-e szó. Ez nem azt jelenti, hogy elhagyják a Fideszt, főleg a régi szavazók”.

Kapcsolódó
IDEA: 2 százalékponttal vezet a Fidesz a Tisza előtt
Négy parlamenti párt is 0 százalékon áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik