Nagyvilág

Népszavazással növelné hatáskörét a bukaresti főpolgármester

Alex MICSIK / AFP
Károly walesi herceg beszélget Nicusor Dan bukaresti főpolgármesterrel 2022 májusában.
Alex MICSIK / AFP
Károly walesi herceg beszélget Nicusor Dan bukaresti főpolgármesterrel 2022 májusában.
Amíg Budapesten a főpolgármester hatáskörének csökkentése a téma, Bukarestben az újraválasztott polgármester népszavazással bővítené a hatáskörét.

Helyi népszavazásokat kezdeményezett Nicusor Dan, Bukarest függetlenként újraválasztott főpolgármestere, hogy elérje hatásköre növelését és megerősítse pozícióit a kerületi polgármesterekkel szemben, írja az MTI.

A kormánypártok elnökei szerdán bejelentették, hogy támogatják a népszavazások kiírását, Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) kormányfő azonban hozzátette, hogy a demokrácia egyik eszközének igénybe vételét helyesli, támogatása nem a felvetett kérdésekre vonatkozik. Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki múlt héten bejelentette, hogy felbontja a nagykoalíciót a PSD-vel, személyesen is találkozott a főpolgármesterrel, és úgy vélekedett: ha összefognak, megteremthetik a jobboldal egységét.

Nicusor Dan kedden tudatta, hogy két népszavazás kiírására kéri a fővárosi közgyűlés jóváhagyását, az egyikkel azt szeretné elérni, hogy az építési engedélyek kibocsátásáról Bukarest egész területén csak a főpolgármesteri hivatal dönthessen, a másikban azt javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés rendelkezhessen az adóbevételek elosztásáról a főváros és a kerületek között. A főpolgármester november 24-én, az államfőválasztás első fordulójával egy időben akarja a bukaresti referendumokat lebonyolítani.

Dan négy éve a jobboldali pártok közös jelöltjeként került a főváros élére, majd az idén júniusban függetlenként kapott újabb négyéves mandátumot, és már újraválasztása estéjén jelezte, hogy népszavazást fog kezdeményezni. Szerinte Bukarest legnagyobb problémáját, a hatalmas közlekedési dugókat az átfogó városrendezési stratégia nélküli, pillanatnyi haszonszerzésre összpontosító ingatlanfejlesztések okozták, ezért fontos lenne, hogy csak az adhasson ki építkezési engedélyt, akin számon kérik a közlekedési káoszt, vagyis a főpolgármesteri hivatal. Másfelől méltánytalannak tartja azt is, hogy a kerületi polgármesterek 9 milliárd lejből (700 milliárd forint) működtetik az iskolákat és a köztisztasági vállalataikat, míg a főpolgármesteri hivatal 6 milliárd lejes költségvetéséből csak 3 milliárd lej marad útépítésre, kórházakra, színházakra, közvilágításra.

A bukaresti főpolgármester és a kerületi polgármesterek közötti ellentétek hétfőn nyilvános botrányba torkolltak, a kerületi és fővárosi helyi rendőrök közötti dulakodásig fajultak, amikor két baloldali kerületi polgármester – Nicusor Dan megkerülésével – egymásnak kiadott építkezési engedély alapján nagyszabású felújítási munkálatokba kezdett Bukarest egyik legforgalmasabb útkereszteződésében, az Unirii téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik