Sport

„Nincs jobb módja egy klub megölésének” – meg kell menteni a kézis topcsapatot vagy megérdemli a sorsát?

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A norvég közvélemény mellett a világ kézilabdázását is megdöbbentette a Vipers Kristiansand keddi bejelentése: amennyiben a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes nem szerez péntekig 25 millió norvég koronát, azaz mintegy 850 millió forintot, csődbe megy. Lesz megoldás? Megmenthető a norvég kézilabda büszkesége? Vagy az amatőr hozzáállásnak ára van, és megérdemli, hogy eltűnjön a színről?

Amit tudni lehetett:

  • a klub többször is került már vészhelyzetbe, de hasonló mélységű válságba még soha.
  • Az év elején a játékosok is beszálltak a szponzorok felkutatásába, mert félő volt, hogy a szezont sem sikerül befejezni.
  • A klubnak akkor 6 millió norvég koronára volt szüksége és a Hennig-Olsen, Norvégia egyik legrégibb és leghíresebb fagylaltgyára segítette ki további 14 vállalat együttműködésével.
  • A nyáron újabb anyagi problémák merültek fel, ezért a klub eladta legjobbját, az olimpiai bajnok, világbajnoki bronz- és Európa-bajnok ezüstérmes klasszist, az orosz Anna Vjahirjevát.
  • Ám augusztus végén Peter Gitmark, az igazgatótanács elnöke elárulta, azonnal ötmillió koronára van szüksége a klubnak, februárban pedig további hatmillióra, ez így együtt fedezné a szezont.
  • Közben a csapat az anyagi nehézségek ellenére új játékosokat hozott, köztük a válogatott kapusát, az ETO-tól érkező Silje Solberg-Östhasselt. De a gyenge BL-eredmények, valamint a Storhamar elleni hazai zakó (ilyenre négy éve nem volt példa) rontja az esélyeket a hazai ligában is.
  • Ezek után jött a keddi bomba: péntekig 25 millió norvég korona vagy csőd és megszűnés.

Megkopott bizalom, nulla kommunikáció

„Ez drámai helyzet. Azt láttuk, hogy hónapról hónapra nő a különbség a bevételek és a kiadások között, azonban nem tudtunk új pénzhez jutni” – magyarázta Gitmark, aki szerint óriási veszteség lenne, ha az a klub, amely háromszor megnyerte a BL-t, emellett sorozatban zsinórban hét bajnoki és kupaaranyat szerzett, eltűnne a süllyesztőben.

Ugyanakkor a sportvezető azt is elmondta, nagyon sajnálja, hogy túl sok barát és potenciális üzleti partner semleges álláspontot képvisel ebben a nehéz helyzetben és csak akkor szállnának be anyagilag, ha a klub túléli a jelenlegi helyzetet.

Ebben a pillanatban nincs jobb módja egy klub megölésének, mint várni

hangzott a drámai üzenet.

„Ha vannak, akik szeretik a klubot, akik szeretik a sportot Kristiansandban és Dél-Norvégiában, akik szeretik a norvég kézilabdát és szeretnének egy norvég klubot a világelitben látni, akkor most emeljék fel a kezüket” – tette hozzá megerősítve, hogy csak akkor menekül meg a klub, ha a teljes, 25 milliós összeget megkapja.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu A Vipers-szurkolói is csak a fejüket fogják

Gitmark elismerte nagy hibát követtek el azzal, hogy nem mondták el a teljes igazságot a külvilágnak.

„Klubként megkopott a bizalmunk. Nem kommunikáltunk elég nyíltan és őszintén.”

Szombaton a montenegrói Budocnost érkezik Kristiansandba Bajnokok Ligája-mérkőzésre, és ez a csata igazi érzelmi csúcs lehet.

A hétvégi mérkőzés vagy az utolsó, vagy új klubként, anyagi gondok nélkül az első lesz

jegyezte meg Gitmark.

A szükségesnél másfélszer több pénz is jöhet?

Miközben a helyi, kristiansandi lapnak, a Faedrelandsvennennek Gitmark még csak úgy nyilatkozott, hogy „többen is megkerestek minket”, addig a norvég Tv2-nek már beszédesebb volt, és azt mondta, két norvég cégcsoporttal is tárgyalásban áll, az egyik kifizetné a teljes összeget, a másik a felét. Azaz másfélszer annyi pénz is befolyhatna, mint amennyire most szükség van.

Ezek a tárgyalások már javában zajlanak, közben számos kisebb összeg is beérkezett

– mondta. Arról azonban nem kíván nyilatkozni arról, hogy ténylegesen mennyi pénz érkezett be az elmúlt 24 órában.

„A nyár végi mentőakció után nagyjából 20 különböző támogatóval dolgoztunk, de a bevételi oldal azóta teljesen leállt. Az emberek féltek befektetni valamibe, amit csőd fenyeget. Ezért kellett ahhoz folyamodnunk, amit kedden csináltunk. Azért, hogy mindenki újra aktív legyen” – tette hozzá.

Lehet hinni a Mikulásban

A leköszönő szövetségi kapitány, Thorir Hergeirsson úgy fogalmazott, őt is meglepték a történtek, mert nem volt tisztában azzal, mekkora összegről van szó.

„Tudtam, hogy a Vipers az elmúlt pár évben feszített pénzügyi hátérrel dolgozott és azért küzdött, hogy rendbe jöjjenek a dolgok, de a 25 millió péntekig óriási összeg. Nagyon tragikus lenne a norvég kézilabda számára, ha vissza kellene lépnie minden sorozattól. Persze lehet hinni a Mikulásban, de reménykedem, valóban sikerül megmenteni a klubot.”

KISBENEDEK Attila / AFP A leendő norvég szövetségi kapitány, Ole Gustav Gjekstad szerint tragikus lenne, ha a Vipers megszűnne

Ole Gustav Gjekstadot, a Vipers korábbi edzőjét és a norvég válogatott leendő kapitányát is sokkolták a hírek.

„Tudtam, hogy likviditási problémák vannak, de ez tiszta őrület. Elhinni sem tudtam a számot. Ha péntekig 25 milliót kell előteremteni, és korábban több tízmilliós mentőakciók voltak, akkor teljes a menedzsment hiánya. Egyszerűen megdöbbentő. Annyira fontos, hogy Norvégiának legyen egy-két klubja magas szinten.

Tragikus lenne, ha a Vipers megszűnne, ugyanakkor izgalmas lesz látni, mi történik ezután mind a játékosokkal, mind a klubbal

mondta.

Elbizakodottság és gőg

Az NRK norvég közszolgálati média kézilabda-szakértőjét, Haavard Tvedtent nem nyűgözte le a klub működése.

„Lehet találgatni, hogy sikerül-e összehozni a pénzt, és egyáltalán akadnak-e olyanok, akik pénzt mernek fektetni egy olyan helyre, ahol látható, hogyan mentek a dolgok az elmúlt években. Minimálisan, de hiszek abban, hogy ilyen rövid idő alatt sikerül ekkora összeget összegyűjteni” – mondja a korábbi balszélső.

Hozzátette, akkora összegről van szó, hogy most aztán hiába telefonálgatnának a játékosok a szponzorokhoz.

Az NRK sportkommentátora, Jan Petter Saltvedt szerint előbb-utóbb várható volt egy nagy pofára esés.

„A Vipersnél az elmúlt években folyamatos káosz volt. Ez pedig annak a szomorú eredménye, hogy sok éven át senki sem vállalta fel a felelősséget annál a klubnál, amelynek Norvégia büszkeségének kellene lennie. A személyes presztízs hübrisszel, azaz elbizakodottsággal és gőggel párosult a játékosvásárlások és fizetések terén, ez pedig csak egy eredménnyel zárulhatott” – mondta.

Szerinte teljesen irreális, hogy a klub kezelni tudja a helyzetet, szerinte három nap alatt 25 millió koronát irreális összeszedni.

Amikor zsinórban három Bajnokok Ligája-diadal sem elég jó alap egy topklub stabil és jó működéséhez, akkor tényleg mindnet az alapoktól kell átgondolkodni.

Ideje lenne a csődnek

A legkeményebben a Verdens Gang napilap újságírója, Leif Welhaven fogalmazott, aki jegyzetében azt írta, a való világban nincs ok arra, hogy egy légvárnak legyen joga az élethez.

„A Vipers összeomlása legjobb esetben is ébresztő lesz, vagyis a következő nagy vállalkozásnak elég türelmesnek kell lennie ahhoz, hogy tégláról téglára építkezzen. Ezt Dél-Norvégiában nem tették meg. Szomorú, hogy a norvég kézilabda elveszíti zászlóshajóját. Természetesen az is szomorú, ha a klubhoz kötődő emberek egy része hirtelen, röviddel a karácsonyi bevásárlás előtt elveszíti a bevételi forrását. Igazán megérdemlik az empátiát” – írta.

Ugyanakkor a Vipers nem érdemli meg, hogy valaki megdobja 25 millió n orvég koronával. Ideje lenne a csődnek!

Nagy a baj Bergenben is

Komoly gondokkal küzd a Bergen Haandball férfi kézilabdacsapata, amely ugyancsak kedden jelentette be, hogy egyik legnagyobb partnere nem támogatja tovább, a jelentős veszteség miatt pedig nehéz döntésekre kényszerül a vezetés. A Vg.no azt írta, a milliárdos Trond Mohn döntött úgy, hogy kiszáll, de nem indokolta meg a lépését. A bergeni klub sajtóközleményében azt írta, nagyobb mentőcsomagra van szüksége a folytatáshoz.

 

„Két választásunk van; leállítunk mindent vagy felgyűrjük az ingünk ujját és küzdünk tovább. Természetesen utóbbit szeretnénk, de akkor szükségünk van a bergeni üzleti közösség segítségére” – nyilatkozta Erik Björnsen ügyvezető igazgató. A klub első lépésben csökkenti az adminisztratív dolgozók számát és csökkenti a játékosok fizetését. A férficsapat hat lejátszott meccs után a harmadik helyen áll az első osztályban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik