Tudomány

Vérnyomásmérés: ennek a hibának súlyos következménye lehet

Nico De Pasquale Photography / Getty Images
Nico De Pasquale Photography / Getty Images

Sokan rosszul mérhetik otthon a vérnyomásukat – írja az NBC News. Egy új tanulmány szerint ugyanis a műszer téves eredményeket mutathat, ha az ember karja nem megfelelő pozícióban van.

A szakértők azt tanácsoljak, hogy kerüljük el a karjaink lógatását és az ölünkben se pihentessük végtagunkat a mérés közben. A kutatók úgy találták, hogy amikor az alanyok a testük mellett lógatták a karjukat, a mérés jóval nagyobb értékeket mutatott, mint amikor karjuk alá volt támasztva.

A kar lógatásától a szisztolés nyomás értéke átlagosan 6,5-el nőtt meg, a diasztolés nyomásé pedig 4,4-el. A tudósok emellett azt is észrevették, hogy akkor is rossz mérési eredmények születnek, ha az alanyok az ölükben pihentetik a karjukat. Ebben a pozícióban a szisztolés nyomás 3,8-al, a diasztolés pedig 4-el volt magasabb, mintha alátámasztották volna karjukat.

Ezek nem kis eltérések, sőt egy ennyire hibás mérés akár ahhoz is vezethet, hogy egyes embereknek olyan gyógyszereket írjanak fel az orvosok, amelyekre nincs is szükségük. Ezt elkerülendő, a szakértők azt javasolják, hogy mérés közben mindig helyezzük karunkat egy sima felületre, például asztalra, mindkét talpunk érje a földet és kényelmesen dőljünk egy háttámlának. Emellett a mérés előtti 30 percben kerüljük a koffeint, a dohányzást és a megterhelő testmozgást is, ha pontos értékeket akarunk kapni.

Kapcsolódó
Így csökkenthető gyógyszer nélkül a vérnyomás
A szakértők két kiváló vérnyomáscsökkentő gyakorlatot neveztek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik