Gazdaság

Havi 2,5 millió forint felett is kereshet egy tapasztalt informatikus

Marjani János / 24.hu
Marjani János / 24.hu

Az informatikai szektorban tapasztalt fizetési trendek 2024-ben továbbra is növekedést mutatnak, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. A magyar IT-szakemberek fizetése emelkedett az előző évhez képest, a szakértelem és tapasztalat szintjétől függően akár 10–15%-os bérnövekedés is megfigyelhető. Nemzetközi szinten is folytatódik a trend, a magas kereslet miatt a szakképzett IT-szakemberek bérei világszerte versenyképesek maradtak, különösen a fejlett technológiákban jártas és felhőalapú megoldásokra specializálódott szakemberek esetében – derült ki a Bluebird IT Salary Guide piaci körképből.

Ezek az IT-sok kerestek a legtöbbet idén

A kutatás azt mutatja, hogy az IT-vezetőknél a senior szintű pozíciókban az idei havi bruttó fizetések 1,7 millió és 2,5 millió forint között mozognak. A szoftverfejlesztési projektek irányításáért és koordinálásáért felelős IT Development Manager bruttó bére 1,65 millió és 2,4 millió forint között alakul, míg a komplex technológiai és biztonsági tudással rendelkező és a szervezet IT-biztonsági stratégiájának kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős IT Security Manager akár 2,5 millió forintot is kereshet.

A szoftverfejlesztők bruttó bérei is magasak: egy Java-fejlesztő senior szinten 1,6 millió forint és 2 millió forint közötti fizetésre számíthat, míg a mind frontend-, mind backend-feladatokkal foglalkozó FullStack-fejlesztő bére akár 2 millió forintot is elérhet. A Python-fejlesztők senior kategóriában elérhetik a 2,2 millió forintos fizetéshatárt.

Az adatok gyűjtéséért, elemzéséért és értelmezéséért felelős Data Scientist és az adatokból tanuló algoritmusok fejlesztésére és implementálására specializálódott Machine Learning-mérnökök bérei is dinamikusan növekedtek: egy Machine Learning-szakember senior szinten akár 2,6 millió forintos bruttó bérre is számíthat. A DevOps-mérnökök, különösen a felhőalapú technológiákat alkalmazók, szintén magas bérezést kapnak: senior szinten 2,4 millió forintot is kereshetnek.

Az IT-biztonsági szakemberek sem jártak rosszul

Az IT-biztonsági szakemberek és architechtek fizetése is a magasabb tartományba esik. Az IT Security Architect a biztonsági kockázatok azonosításáért és elemzéséért, a biztonsági szabványok és irányelvek kidolgozásáért, valamint a megfelelő biztonsági technológiák és eszközök kiválasztásáért és integrálásáért felel. Ők bruttó 1,8 millió és 2,3 millió forint közötti bérre számíthatnak, míg egy Solution Architect esetében – aki biztosítja, hogy a különböző rendszerek és szolgáltatások integrációja a meglévő infrastruktúrába illeszkedjen – a bér 1,8 millió és 2,4 millió forint között mozog. Az ilyen pozíciókban elvárás a széles körű technológiai tudás és a különböző rendszerek integrálásának képessége is.

„2024-ben az látszik, hogy míg az IT-fejlesztési piac valamelyest vegyes képet mutat, addig a cégek egyre többet költenek IT-biztonságra, azon belül is a preventív eljárásokra és technológiákra, valamint számos innovatív megoldást (például AI, ML) integrálnak a jelenlegi működésükbe, hogy növeljék hatékonyságukat és egyúttal csökkentsék költségeiket” – kommentált Hradek Viktória, a cég CEO-ja.

Mit tartogat 2025?

2025-re az IT- és technológiai területen számos trend mutatkozik, amelyek jelentős hatással lehetnek a szakemberek munkájára, a bérezésre és a karrierlehetőségekre. Az amerikai TechFunnel szerint a kiberfenyegetések folyamatosan növekvő száma és komplexitása miatt a kiberbiztonsági szakemberek iránti kereslet továbbra is magas marad. A vállalatok egyre inkább fektetnek be a biztonsági architektúrákba, az új biztonsági protokollok és megoldások bevezetésébe. A IT Security Architect-pozíciók kiemelt szerepet játszanak a szervezetek védelmében.

A mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) iránti igény várhatóan tovább nő, különösen a Data Scientist- és Machine Learning-mérnökök körében – derült ki az amerikai Forbes cikkéből. Az AI és ML alkalmazása a vállalati döntéshozatali folyamatokban és automatizált rendszerekben egyre elterjedtebbé válik.

A 2025-ös év a technológiai területen a folyamatos fejlődés és innováció jegyében telik majd. Az IT-szakembereknek alkalmazkodniuk kell az új trendekhez és technológiákhoz, hogy fenntartsák versenyképességüket a dinamikusan változó piacon.

„Az IT-szektor bérei 2025-ben várhatóan tovább növekednek, különösen a keresett technológiai területeken, mint a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és a felhőalapú megoldások. A technológiai fejlődés és a szakemberek iránti növekvő kereslet miatt azok, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat és alkalmazkodnak az új kihívásokhoz, versenyképes fizetésre számíthatnak. Az adatok és tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy a szakértelem és specializáció egyre nagyobb szerepet játszik majd a bérszintek alakításában” – tette hozzá Hradek Viktória.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik