Belföld

Semjén Zsolt megvédte személyes barátját, Balog Zoltánt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A miniszterelnök-helyettes szerint a püspöknek nincs köze ahhoz, milyen állami vagyonhoz jutott ingyen egyházkerülete.

„Mi indokolta, hogy a bicskei pedofilsimogató kegyelmi ügyében botrányos szerepet játszó, a kegyelmet kijáró Balog Zoltán egyházkerülete 6 milliárd forint értékben kapjon ingatlanokat az Orbán-kormánytól a kegyelmi ügy kirobbanása után?” Erről kérdezte Vadai Ágnes az egyházpolitikáért, egyházdiplomáciáért felelős minisztert, Semjén Zsoltot, miután a HVG megírta, hogy a kormány továbbra is partnerként tekint a püspökre, amit jelez, hogy az exminiszter irányította püspökség a kegyelmi ügy óta is kapott jócskán állami vagyont, ingyen. A DK képviselője arra is választ várt, hogy Semjén Zsolt megbeszélte-e Balog Zoltánnal a bicskei pedofilsimogató kegyelmi ügyét.

Semjén Zsolt, válaszában, felhívta az ellenzéki képviselő figyelmét, hogy az Alaptörvény értelmében ugyan az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, de

ez a semlegesség sem zárja ki, hogy az állam anyagi eszközökkel támogassa az egyházak működését. Közösségi célok érdekében az állam és a vallási közösségek együtt is működhetnek.

A miniszter idézte az állami vagyonról szóló törvényt, amely szerint az

állami vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható egyház, egyházi jogi személy hitéleti feladatai elősegítése vagy az általa végzett állami – így különösen oktatási, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális – feladatok ellátásának elősegítése érdekében.

Semjén Zsolt megjegyezte, hogy a törvényben felsorolt juttatási célok mindig – beleértve a hitéletieket is – a magyar társadalom érdekeit szolgálják, sem az Alaptörvény, sem a törvény nem az egyházi vezetőkről ír, az Orbán-kormány sem egyházi vezetőkkel működik együtt, nem számukra ruházza át ingyenesen az állami vagyon tulajdonjogát, hanem célhoz kötötten, a törvény alapján. A miniszterelnök-helyettes szerint a Vadai Ágnes által hivatkozott sajtótermék cikke több tárgyi tévedést tartalmazott, ám azt nem árulta el, melyek voltak ezek.

Jelezte azt is, hogy Balog Zoltán református püspök egy emberöltő óta munkatársa az egyházi ügyekben. A volt országgyűlési képviselő és miniszter személyes barátja, amit esze ágában sincs megtagadni, senkinek a kedvéért. Az pedig, hogy egy egyházban ki milyen hivatalt visel, csak rá és az egyházára tartozik, az államra nem. Semjén Zsolt végül azt írta, szívesen ellevelezget Vadai Ágnessel, amíg a DK még parlamenti párt, de nem érti, miért kellene beszámolnia, referálnia az ellenzéki képviselőnek a személyes beszélgetéseiről.

Balog Zoltán a minap elárulta, a kegyelmi ügy óta változtak a körülmények és a nehéz időszakban nem volt mindenki hűséges barát. A reformátusok korábban a HVG-nek is cáfolták, hogy az állami juttatásoknál a törvényeken kívül bármit is számítana az exminiszter lobbizása. A Dunamelléki Református Egyházkerületnek ugyanakkor van még kötődése az exminiszteren kívül a kormányhoz, egyik jogtanácsosa ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Közben kiderült, hogy Sulyok Tamás államfő hivatalba lépése óta minden kegyelmi kérvényt elutasított, a 377 kérvény közül kilenc olyan bűncselekménnyel volt kapcsolatos, amelyeket kiskorúak ellen követtek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik