Tudomány

Így ragyogott az űrből nézve a sarki fény

Tony_Bendele / Getty Images
Tony_Bendele / Getty Images

A naptevékenység következtében október 10–11-én ismét felerősödött a sarki fény, amely ezúttal is láthatóvá vált Magyarország területéről. Don Pettit és Matthew Dominick, a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) csodálhatták meg a folyamatot – írja a Space.com.

Pettit október 11-én, az X-en mutatott be egy fotót, a látványt lenyűgözőnek nevezte.

Dominick a SpaceX Dragon Endeavour űrhajójából örökítette meg a jelenséget. Az asztronauta október 9-én indult volna haza, ám a Milton hurrikán miatt el kellett halasztani hazatérését. Pettit még egy ideig az ISS-en marad.

A múlt héten jelentős mágneses vihar alakult ki bolygónkon, miután egy koronakidobódás (CME) töltött részecskéi elérték a Földet. Az ISS-en lévő űrhajósok nem számítottak arra, hogy ennyire kápráztató lesz a jelenség. Pettiték éppen pihentek, és amikor az ablakon kipillantva meglátták a ragyogást, úgy döntöttek, érdemes felállítani a kamerákat.

Pettit és Dominick gyakorlott űrbéli fotósok, mindketten rendszeresen megosztják képeiket a közösségi oldalakon. A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodók kivételes szemszögből láthatják a földi eseményeket, például a Milton hurrikán mozgását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik