Tudomány

Ismeretlen vírusoktól hemzsegnek a fürdőszobáink

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

A zuhanyfejek és a fogkefék hemzsegnek a soha nem látott vírusoktól – írja a Live Science. A kutatók 96 zuhanyfejből és 34 fogkeféből vett minták tanulmányozása után jutottak erre az eredményre, mely során 614 különböző fajta vírust találtak: ezek közül sok pedig minden bizonnyal ismeretlen a tudomány számára.

Erica Hartmann, a tanulmány vezető szerzője, a Northwestern Egyetem mikrobiológia professzora szerint alapvetően nem látni átfedést a vírustípusok között a zuhanyfejek és a fogkefék esetében. A tudósok egyébként korábban úgy becsülték, hogy bolygónkon nagyjából 1 milliárd mikrobafaj él, amelyek 99,9 százaléka még felfedezetlen.

A mintákban a bakteriofágok voltak a legelterjedtebb típusok: ezek rendszerint megfertőzik és elpusztítják a mykobaktériumokat, például olyanokat, amelyek a leprát és a tuberkulózist is okozzák.

A Frontiers in Microbiomes folyóiratban megjelent kutatás szerint nincs komoly ok az aggodalomra, a bakteriofágok ugyanis sokkal inkább baktériumsejteket fertőznek meg, mint embereket. Hovatovább, a szakértők kiemelték, hogy ezek az újonnan felfedezett vírusok hasznosak lehetnek az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok elleni kezelések kifejlesztésében, a hagyományos antibiotikumokat kiegészítve vagy helyettesítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik