Kultúra ismeretlen budapest

Meghalt Kőnig Tamás, a kortárs magyar építészet egyik legfontosabb arca

Magyar Építőművészek Szövetsége
Magyar Építőművészek Szövetsége
Hetvenhárom éves volt.

Elhunyt az elmúlt évtizedek magyar építészetének egyik legfontosabb arca, Kőnig Tamás – írja, Facebook-oldalán, a Magyar Építőművészek Szövetsége.

Az 1951. július 30-án, Budapesten született építész az egyetem 1974-es elvégzése után az Ipartervben indította a karrierjét, ahol értelemszerűen ipari épületek tervezésével tette le a névjegyét. Néhány év után kollégájával, Wagner Péterrel közösen megnyerték az Iparterv a Zánkai Úttörőtábor uszodájára kiírt házi pályázatát – innen indult a páros együttműködése, amely a következő évtizedekben több fontos munkát is eredményezett.

A pályáját – osztályvezetője, a nemrég elhunyt Kévés György (1935–2024) kezdeményezésére – a nyolcvanas évek elején VI. kerületi Ingatlankezelő Vállalatnál folytató Kőnig és Wágner StudioR néven tömbrehabilitációs tervezőcsoportot hozott létre: első nagy munkájuk az akkori Arany János (ma Új) Színház otthonának helyreállítása (1987–1990) volt. Az épület három év alatt visszanyerte Lajta Béla a Parisiana Mulató számára tervezett, eredeti arcát (1908–1909).

A projekt Kőnignek 1991-ben a legfontosabb hazai építészeti elismerést, az Ybl-díjat hozta, amit Europa Nostra- (1998), Pro Architectura- (1998), Podmaniczky- (2009), ICOMOS- (2017, 2020), FIABCI- (2020)-, illetve Építőipari Nívódíj (2020) követett.

A Műegyetem mellett a Soproni Egyetemen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, illetve a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán is oktató, valamint konzultáló tervező rendszerváltás utáni műemlék-felújítási munkái közül kiemelkedik a VÁCI1 (ép. Alpár Ignác), a Kozma utcai zsidó temető Schmidl-mauzóleuma (szintén Lajta Béla munkája), az Andrássy úti Wahrmann-ház (ép. Freund Vilmos), illetve a szegedi (ép. Baumhorn Lipót) és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (ép. Otto Wagner) felújítása. Utóbbiról korábban itt írtunk.

A 2024-ben aranydiplomáját átvevő Kőniggel a BME oldalán jelent meg nemrég egy interjú, ebben egy Paul Claudel-idézetet ajánlott a következő generáció figyelmébe:

Mielőtt a világot tökéletesre alakítanánk, talán fontosabb lenne azt nem tönkretenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik