Nagyvilág

Csak így léphetnek be a magyarok autóval Ausztriába november 1-jétől

Bírságra számíthat, aki nem tartja be a törvényt, ha balesetet is okoz, kétmillió forintnál is többet kell fizetnie.

Idén is november 1-jétől hatályos Ausztriában az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség – emlékeztet a Hitel fórum. Amennyiben egy esetleges baleset után kiderülne, hogy az autósnak nem volt téli gumija, súlyos bírságot fizethet.

A kötelező téli gumihasználatot a téli időszakban 2008. január elsején vezették be Ausztriában, azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) esetén a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata.

A hatóságok az M+S (Mud+Snow, azaz sár és hó) jelzést, illetve a gumi mintázatának mélységét figyelik az ellenőrzésnél. A törvény szerint a személyautók esetében 4, míg a diagonális abroncsnál és a 3,5 tonna feletti teherautók esetében 5 milliméteresnek kell lennie a mintázat mélységének.

A megfelelő jelzéssel ellátott négyévszakos gumiabroncsokat szintén elfogadják a hatóságok, illetve a téli gumit ki lehet váltani hólánccal is, amennyiben azt felszerelik az egyik tengelyre. A hólánc viszont csak teljesen hóval borított úton használható.

Érdemes előre gondolkodni, mivel a rendőrök 50 eurós (kb. 20 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak a nem megfelelő gumiabroncs használata miatt. Baleset esetén ez az összeg akár elérheti az 5000 eurót (kb. 2 millió forint) is, ráadásul a biztosítók sem fizetnek ilyen esetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik