Pénzügy

Másfélmillióra büntethetik téli gumi nélkül a szomszédban

Téli gumi (téli gumi)
Téli gumi (téli gumi)

November elsejétől rossz időben kötelező a téli gumi használata Ausztriában. Aki nem készült, azt akár ötezer euróra, vagyis durván másfél millió forintra is bírságolhatják.

Ha autóval megy Ausztriába, készüljön fel a télre: november elsejétől április tizenötödikéig kötelező a téli gumi használata az osztrák utakon télies időjárási viszonyok között.

Az osztrák hatóság tél elejétől szigorú ellenőrzéseket tervez a határ mentén. Ha nincs téli gumi, a büntetés akár ötezer euró is lehet, de ez függ az időjárási viszonyoktól. A rendőrség minden esetben figyelembe veszi az adott körülményeket.

Ha ellenőrzésre kerül a sor, a nyári gumival közlekedőket nem is engedik továbbhajtani. Ha pedig valaki az ellenőrzések ellenére ilyen gumival balesetet okoz, a teljes felelősség a vezetőt terheli és kártérítést is kell fizetnie.

Esik is

Az osztrák Alpokban évente akár 2400 mm csapadék is hullhat. A magyarországi átlag 500-750 mm között mozog.

Hazánkban az autósok jellemzően csak akkor váltanak téli gumira, ha már havazik. Pedig a szakamberek szerint már a hideg idő beálltával érdemes cserélni. A nyári gumiabroncsok +7 °C felett nyújtanak ideális teljesítményt, alacsonyabb hőmérsékleten nem tapadnak kellő mértékben. Az évszaknak megfelelő abroncs emellett kevésbé is kopik, tehát használatuk nemcsak biztonságosabb, de gazdaságosabb is.


Fotó: MTI / Czika László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik