Élő Nagyvilág

Az eddigi legsúlyossabb rakétatámadást szenvedte el Bejrút, legalább 22 halott

Houssam Shbaro / ANADOLU / AFP
Houssam Shbaro / ANADOLU / AFP
  • Libanoni tisztviselők szerint 22-en meghaltak és 117-en megsebesültek a tegnap esti izraeli légicsapásokban Bejrút központjában.
  • A támadás előtt, amely sűrűn lakott negyedeket ért, az izraeli hadsereg nem figyelmeztette a lakosságot.
  • Több mint 10 000 ENSZ-békefenntartó marad Dél-Libanonban.

A közel-keleti konfliktus csütörtöki eseményeiről itt olvashat.

42-re nőtt a közel-keleti háborúban meghalt thai állampolgárok száma

Egy thaiföldi vendégmunkás vesztette életét közel a libanoni határhoz, halálát egy tankelhárító rakéta becsapódása okozta – közölte Thaiföld tel-avivi nagykövetsége. A háború előtt Izrael a thai vendégmunkások kedvelt célpontja volt, körülbelül 30 000-en dolgoztak ott főként mezőgazdasági munkákban.

Az izraeli kormány korábban azt mondta, hogy a Hamász október 7-i merényleteiben a külföldi halottak és eltűntek legnagyobb csoportját a thai állampolgárok alkották. Eddig 23 thaiföldi túszt engedtek szabadon, további hat pedig Gázában maradt.

A közel-keleti háborúban eddig 42 thai állampolgár vesztette életét.

STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Moszkvát felháborítják az izraeli hadsereg akciói

Oroszország felháborítónak tartja, hogy izraeli lövések érték az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) létesítményeit, és követeli, hogy Izrael tartózkodjon az ilyen ellenséges akcióktól – írta pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.

A dokumentum szerint Moszkvát felháborítják az izraeli hadsereg akciói. Az orosz fél követeli, hogy tartózkodjanak minden ellenséges akciótól az UNIFIL békefenntartói ellen, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján végzik küldetésüket Libanonban, egyben Oroszország kifejezte támogatását, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Október 10-én két ENSZ-katona megsebesült, miután egy izraeli harckocsi tüzet nyitott az UNIFIL egyik megfigyelőállására Nakúra határvárosban, a libanoni hadsereg egyik állásának közelében. Ezenkívül az izraeli hadsereg lőtte egy bunker bejáratát Al-Ljabbun körzetben, ahol a békefenntartók menedéket találtak. Az őrjáratokat szállító járművek megrongálódtak, az elektromos és kommunikációs rendszerek pedig működésképtelenné váltak. Az UNIFIL erőinek sajtóosztálya közleményben tudatta, hogy „a békefenntartók elleni bármilyen szándékos támadás a nemzetközi humanitárius jog és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata súlyos megsértését jelenti”.

AFP

Békefenntartók kereszttűzben

Több mint 10 000 ENSZ-békefenntartó marad Dél-Libanonban – jelentette be az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnap esti ülésén Jean-Pierre Lacroix, a szervezet békefenntartásért felelős vezetője. 300 emberüket nagyobb bázisokra helyezték át biztonsági aggályok miatt.

Korábban két Unifil békefenntartó is megsérült, miután egy izraeli harckocsi rálőtt a haderő Ras al-Naqoura-i főhadiszállásán lévő őrtoronyra. Egyikük sem sérült meg súlyosan, de az ENSZ szerint a támadás az ENSZ állásai ellen elkövetett egyéb támadásokkal együtt

súlyos nemzetközi jogsértést jelent.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy az ENSZ-katonáknak jelezték, hogy maradjanak védett helyen, mert a körzetben katonai akciót hajtanak végre.

Az ENSZ ideiglenes libanoni hadereje (Unifil) egy 1978-ban létrehozott békefenntartó misszió, amely segít biztosítani a humanitárius szállítmányok célba juttatását a dél-libanoni civilek számára.

Legalább 22 halott Bejrútban az izraeli légicsapás után

Libanoni tisztviselők szerint legkevesebb 22-en meghaltak és 117-en megsebesültek a tegnap esti izraeli légicsapásokban, amely Bejrút központját. Az akció előtt az izraeli hadsereg – szemben a korábbiakkal – nem figyelmeztette a lakosságot.

A Hezbollah elleni hadjárat kezdete óta ez volt a legsúlyosabb és a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás Izrael részéről, amely a siíták által sűrűn lakott Basúra negyedet vette célbe.

Az áldozatok fekutatása jelenleg is zajlik, a romok alatt túlélőket keresnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik