Kultúra

Megvan az első magyar Oscar-kvalifikáló filmfesztivál

Friss Hús
Friss Hús

A magyar filmek és filmkészítők egy lépéssel közelebb kerültek az Oscar-díjhoz: a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál – Magyarországon elsőként – felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára – írja a szervezők közleménye.

A Friss Hús mostantól a Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm és a Legjobb magyar animációs rövidfilm kategóriájában kvalifikálhat az Oscar-díjra. A díjazott filmek automatikusan jogosulttá válnak a nevezésre, lerövidítve az egyébként bonyolult és szigorú nevezési procedúrát. A Friss Hús ezzel olyan rangos rövidfilmes szemlékhez csatlakozik, mint  a Vienna Shorts vagy a Tokyo ShortShorts.

A következő Friss Húson a fenti két kategóriában díjazott filmek már jogosulttá válnak a 98. Oscar-díjra való nevezésre. A 13. Friss Húst 2025. május 29. és június 4. között rendezik meg a Puskin moziban, október 30-ig még nevezni is lehet.

Több mint egy évtizede dolgozunk a Friss Húson, hogy a filmes tehetségek méltó figyelemben részesüljenek – a magyarországi és a nemzetközi közönség által egyaránt. Az Akadémia döntésével az eddigi legjelentősebb mérföldkövéhez érkezett a Friss Hús: Oscar-kvalifikáló fesztiválként még több nemzetközi figyelmet tudunk a magyar filmre, illetve magára a Friss Húsra is irányítani. Reméljük, ez a remek lehetőség lendületet ad a magyar animációs és élőszereplős rövidfilmgyártásnak, illetve a filmes tehetséggondozásnak

– mondta Deák Dániel, a Friss Hús alapítója és igazgatója.

A Friss Hús fesztivál 2013 óta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát, évi több mint tízezer látogatóval. A programban egyéni hangú, kreatív fiatal filmesek friss és értékes alkotásai tűnnek fel évről évre – például Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmje vagy Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert animációja, a 27. A nagyközönség és a szakma mozivásznon nézheti meg az új magyar és nemzetközi rövidfilmeket, amelyek mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál évről évre több programmal és helyszínnel gazdagodik, a legutóbbi szemle Budapest mellett már vidéki városokban, Debrecenben, Pécsen és Szegeden is zajlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik