Élő Nagyvilág

Támadássorozat ért egy hajót a Vörös-tengeren

Három kisgyerek és a szüleik haltak meg egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

Mióta Izrael Libanonban folyatja támadásait a Hezbollahhal szemen, kevesebb szó esik a Gázai övezetben zajló háborúról. Csütörtökön hajnalban az Al Jazeera számolt be a hírfolyamában arról, hogy izraeli légicsapás ért egy lakóházat a Hán Júniszhoz tartozó Al Fakhari nevű faluban. A támadásban öt ember lelte halálát a híradás szerint.

A palesztin Wafa hírügynökség kicsivel később közölte, hogy egy család tagjairól van szó. A légicsapásban a hírügynökség szerint három gyermek, közöttük egy 7 hónapos csecsemő, valamint édesapjuk és édesanyjuk vesztette életét.

Megöltek két Hezbollah-parancsnokot

Az izraeli légierő repülőgépei megölték a Hezbollah két parancsnokát Dél-Libanonban – állítja a izraeli hadsereg közleményében.

Eszerint az egyik „megölt terrorista” Ahmad Mustafa Alhaj Ali volt, aki állítólag a izraeli Kirijat Smona városát célzó több száz rakéta és páncéltörő rakéta kilövéséért felelős.

A másik ember Muhammad Ali Hamdan volt, aki a közlemény szerint a páncéltörő alakulat parancsnoka volt a libanoni Meissz El Dzsabalban. Az izraeli hadsereg szerint ő is számos, Kirijat Smona elleni támadásban felelős.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy szerdáról csütörtökre fegyverraktárakra is lecsapott Dél-Libanonban és Bejrútban. Az izraeli hadsereg azt állítja,  hogy a bejrúti csapásokat megelőzően különböző lépéseket tett a civileket érő károk csökkentése érdekében, így például előzetes figyelmeztetést küldtek evakuálás céljából.

(Times of Izrael)

Megtámadtak egy hajót a Vörös-tengeren

Több „ismeretlen lövedékkel” megtámadtak egy hajót a Vörös tengeren – közölte csütörtökön reggel az az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Műveleti Ügynöksége (UKMTO). A jelentés szerint a kelet-afrikai partokat kerülő hajót először egy lövedék találta el, amely megrongálta a tengeri járművet, de tüzet nem okozott, és nem sérült meg senki.

Később – egy újabb jelentés szerint – legalább újabb két lövedék csapódott be a hajó közvetlen közelében.

A támadás a jemeni Hudejdah kikötővárostól mindössze 130 kilométerre történt. Ezt a kikötőt a z Irán által támogatott militáns csoport tagjai, a húszik ellenőrzik, ők azonban egyelőre nem vállalták a felelősséget a támadássorozatért.

A fegyveres csoport eddig több mint nyolcvan kereskedelmi hajót támadt meg rakétákkal rakétákkal és drónokkal Izrael Gázai övezetben folytatott katonai műveleteinek tavaly októberi kezdete óta. A húszik ez idő alatt egy hajót elfoglaltak, kettőt pedig elsüllyesztettek, amelyben négy tengerész pedig is meghalt. Az Egyesült Államok vezette koalíció sok rakétát és drónt megsemmisített, így azok nem érték el a célpontjukat.

Olvasói sztorik