Gazdaság

Államadósság: elbukhatja célját a magyar kormány a Kopint-Tárki szerint

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert
A GDP idén csak 1,5 százalékkal nőhet, a költségvetés hiánya pedig nagyobb lesz még a megemelt hiánycélnál is. Ennek eredményeképp a GDP-arányos államadósság is magasabb lesz, mint tavaly év végén: 74 százalék – idézi az intézet előrejelzését a hvg.hu.

Már csak 1,5 százalékos GDP-bővülést jelez előre az idei évre a Kopint-Tárki, friss konjunktúrajelentésében. Az előző, júliusi kiadásban még 2,5 százalékos növekedést várt az intézet. Az előrejelzés egybevág a jegybank friss Inflációs jelentésében közölt prognózissal: az MNB az 1–1,8 százalékos sávba várja a magyar gazdaság növekedését – olvasható a portálon.

A Kopint-Tárki több fontos mutató esetében rontotta korábbi előrejelzését az időközben megismert – jellemzően gyenge – gazdasági mutatók tükrében. A magánfogyasztás bővülése csak 3,2 százalék lehet idén, a beruházási volumen visszaesik tavalyhoz képest, ahogy a külkereskedelem (export: -1,9 százalék, import: -2,9 százalék) és az ipari termelés is (-2,8 százalék). Az előző előrejelzésben ezeket az intézet még a pozitív tartományba várta.

Az Európai Bizottság a nyáron túlzottdeficit-eljárást indított Magyarországgal szemben, részben a magas államadóssággal összefüggésben. A kormányzat az idei évre az Eurostat számára megküldött EDP-jelentésben az államadósság nagyon kis mértékű, 0,2 százalékpontos csökkentését irányozta elő GDP-arányosan: 73,4 százalékról 73,2 százalékra.

A Kopint-Tárkinál emlékeztetnek rá: GDP-arányában az államadósság 2024 júniusára 75,8 százalékra emelkedett az előző év végi 73,4 százalékról. Az intézet szerint kicsi az esély arra, hogy az adósságráta a 2023. év végi alatt maradjon, bár bizonyos pénzpiaci eszközökkel elérhető pár tized százalékpontos csökkenés. A Kopint az év végére 74 százalék államadósságrátát jelez előre,

vagyis a kormány nem lesz képes csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.Az intézet fenntartja az idei, 5 százalékos költségvetési hiány-előrejelzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik