Belföld

Visszakéri a falvaktól az uniós pénzeket az állam

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Úgy tűnik, tömegesen kéri vissza a falusi önkormányzatoktól az állam a reménybeli EU-s támogatásokra kiutalt előlegeket” – hívta fel a figyelmet a jelenségre Hadházy Ákos független képviselő, aki több településről is kapott erről szóló „rekviráló” levelet.

Az egyik ilyen levélben arra szólította fel a Magyar Államkincstár az érintett önkormányzatot egy korábbi kormányrendeletre hivatkozva, hogy öt napon belül utalják vissza a fel nem használt előleget.

Hadházy szerint a kormány úgy kezdte osztogatni a pénzeket, hogy az EU-s forrásoknak csak egy kisebb része érkezett meg az országba. Szerinte a falvaknak kiosztott előlegek állami pénzek lehettek, és ezt követelik vissza, mivel a költségvetés olyan rossz állapotban van.

„Azt nem tudni, hogy ezt csak azokkal a településekkel teszik-e bosszúból, ahonnan elzavarták a fideszes kiskirályt, mint ahogyan azt sem, hogy végül mi lesz ezeknek a pénzeknek a sorsa” – tette hozzá Hadházy.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2017 környékén, amikor még ömlöttek az országba az uniós pénzek, a falvaknak szánt ún. TOP-os projekteknek nemcsak a 10 százalékát, hanem a teljes összegét kiutalták előlegként. „Aztán megsúgták a polgármestereknek, hogy amíg nem indul az építkezés, nyugodtan nyúljanak a pénzhez és használhatják a falu más számláinak kifizetésére. Sokan éltek is ezzel, hiszen ezzel párhuzamosan teljesen ellehetetlenült már a falusi önkormányzatok finanszírozása (is). Ez persze valójában törvénytelen volt és az ördögi rendszer ezt ki is használta: egyszerűen ezzel zsarolta azt a kevés jóhiszemű polgármestert, akiket nem tudott korrumpálni” – írta Hadházy Ákos.

Az ügyben megkeresést küldtünk a Magyar Államkincstárnak, azzal kapcsolatban, hogy összesen hány önkormányzat kapott felszólító levelet, mekkora összeget kell visszafizetni, és valóban a költségvetési nehézségek miatt került-e sor erre a lépésre. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik