Belföld

A kormány elvenné a sugárzás elleni védőeszközök engedélyezését az atomenergia hivataltól

Egy módosítástervezet hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést, amely az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hatáskörébe utalja az ionizáló sugárzás elleni védőeszközök, mint a radioaktív vagy röntgen-sugárzás ellen védő ruhák, kötények, kesztyűk és szemüvegek forgalomba hozatalának engedélyezését és sugárvédelmi minősítését, és megvonná az OAH elnökétől az ezzel kapcsolatos rendeletalkotási jogot – írja a Népszava hétfői cikke. A módosítási javaslatot Lantos Csaba energiaügyi miniszter jegyzi.

A tervezetre az MSZP hívta fel a figyelmet egy indítvánnyal, amelyben az ellenzéki párt nem javasolja elvenni az engedélyezést a hatóságtól, ráadásul a javaslat nem jelöl ki új szervet a feladat ellátására, és ez a lépés szerintük biztonsági kockázatot rejt.

A javaslat általános vitájában az ügyben felszólalt Harangozó Tamás szocialista parlamenti képviselő, aki a lélegeztetőgépes bizniszt felidézve azt mondta, hogy ilyen területen nincs helye sem politikának, sem kifizetőhelynek. Válaszában Steiner Attila,  az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára visszautasította az összeesküvés-elméleteket, és azt állította, hogy a kormány most csak egy, az ellenőrzést a gyártók felelősségi körébe átadó, 2016-os uniós rendeletet érvényesített.

A Népszava megkereste az OAH-t is, ahonnan azt válaszolták, hogy véleményezték a módosító indítványokat és azokkal egyetértenek. Hozzátették: a 2016. márciusi, 425-ös EU-rendelet a termékek megfelelőségét a gyártók felelősségi körébe helyezi, így a CE-jelöléssel ellátott termékek nem igényelnek külön engedélyt. A 2015 végén életbe lépett magyar szabályok az OAH hatáskörébe utalták ezt a feladatot, így ezek a szabályok már korábban hatályukat vesztették, és ezt most törvényi szinten is megerősítettek.

Az OAH felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai munkavédelmi szabályok szerint az egyéni védőeszköznek EU-megfelelőségi nyilatkozattal és szükség esetén EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, az ebbéli megfelelőséget értékelő szervezeteket pedig a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter jelöli ki. Ez jelenleg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik