Élő Nagyvilág

Izrael egyszerre bombázza Libanont, Gázát és Ciszjordániát

Houssam Shbaro / Anadolu / AFP
Houssam Shbaro / Anadolu / AFP

A közel-keleti válság legfontosabb szombati eseményeiről itt olvashat.

Netanjahu: Izrael hét fronton áll harcban

Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök csaknem egy évvel a Hamász Izrael elleni támadása után azt mondta, országa már hét fronton áll harcban – írja a CNN.

Izrael ma hét fronton védekezik a civilizáció ellenségei ellen

– mondta egy szombati videóüzenetében.

Felsorolta, ezek közé tartozik az Irán által támogatott Hezbollah északon, a Hamasz Gázában, a hutik Jemenben, a „terroristák” Ciszjordániában, valamint a síita milíciák Irakban és Szíriában.

És Irán ellen harcolunk, amely a múlt héten több mint 200 ballisztikus rakétát lőtt ki közvetlenül Izraelre, és amely az Izrael elleni hétfrontos háború mögött áll

– mondta Netanjáhu.

Azt mondta, betartja ígéretét, hogy megváltoztatja az erőviszonyokat északon Izrael és Libanon között.

Gázára utalva Netanjáhu kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és nem felejti el a 101 túszt, „akiket fogva tart a Hamász, és minden erőnkkel elkötelezettek vagyunk, hogy hazahozzuk őket”. A gázai egészségügyi minisztérium szerint tavaly október 7-e óta legalább 41 825 embert öltek meg Gázában.

Netanjáhu kijelentette: „szégyellje magát” Emmanuel Macron francia elnök és más országok, amelyek fegyverembargót követelnek Izraellel szemben.

Az biztos, hogy Izrael addig fog harcolni, amíg a csatát meg nem nyerjük – saját, valamint a világ békéje és biztonsága érdekében

– tette hozzá.

Egy jelentés szerint 38 kórházból 23 már nem működik Gázában

A Wafa palesztin hírügynökség riporterei orvosi forrásokból úgy értesültek, hogy a gázai övezet 38 kórháza közül 23 már nem üzemel az izraeli légicsapások következtében – írja a Guardian.

A helyi egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy a háború alatt 986 egészségügyi dolgozó vesztette életét, az izraeli támadások pedig állítólag 130 mentőautót tettek működésképtelenné.

A Hamász „pajzsként használja a lakosságot” – újabb evakuálási parancs a gázai övezetben

Vasárnap reggel az izraeli hadsereg azt közölte, hogy két evakuációs útvonalat nyitottak meg Gáza északi részéből, hogy a lakosok a déli „humanitárius övezetbe” vonulhassanak – írja a Guardian.

A hadsereg szóvivője azt üzente a lakosoknak, hogy a Hamász „terrorista infrastruktúrát épített ki a régióban, emberi pajzsként használva a lakosságot, a menedékhelyeket és az egészségügyi létesítményeke. Egyben arra utasította az embereket, hogy induljanak dél felé az izraeli hadműveletek folytatása előtt.

Izrael újabb szárazföldi hadműveltbe kezdett a Gázai övezet északi részén

Az izraeli hadsereg szombaton újabb szárazföldi hadműveletbe kezdett a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában – közölte a hadsereg a CNN tudósítása szerint.

A hadsereg tudomása szerint a térségben azon dolgozik a Hamász, hogy újra felépítsék a szervezetet. A haderő úgy véli, hogy Dzsabalijában fegyverraktárjai és alagútjai is vannak a szervezetnek, ezekre csaptak le. Közleményük szerint a művelet addig folytatódik, amíg szükséges, miközben szisztematikusan csapást mérnek a térség terrorista infrastruktúrájára és teljesen megsemmisítik azt.

Egy a környéken tartózkodó újságíró a CNN-nek elmondta, hogy az izraeli csapások körülbelül 90 percig tartottak, és Dzsabalíjában és a közeli Gáza városban összpontosultak.

A Palesztinai Vörös Félhold Társaság mentősei pedig azt mondták, hogy két ember meghalt, többeket pedig kórházba szállítottak, miután a menekülttáborban az UNRWA klinika közelében lévő épületben egy lakást ért találat.

145 amerikai állampolgárt és lakost menekített ki Libanonból az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint szombaton 145 amerikai állampolgárt és családtagjaikat evakuálták Libanonból.

A Guardian tudósítása szerint a kimenekítettek két járattal utaztak Isztambulba. Mindkét járat 300 utast tudott felvenni. Összesen több mint 600 embernek segítettek elhagyni Libanont a kormány által szervezett járatokon, továbbá 2600 helyet szereztek a rászorulóknak kereskedelmi járatokon.

Az amerikai külügy már szeptember vége óta azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy hagyják el Libanont, amíg a kereskedelmi légitársaságok közlekednek, és figyelmeztette azokat, akik maradnak, készüljenek fel a helyben maradásra, ha a helyzet tovább romlik.

Légicsapások Gázában és Ciszjordániában is

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatták a légicsapásokat – erről a Reuters írt. A tudósítás szerint egy gázai mecset és egy iskola elleni bombázásban legalább két tucat ember meghalt. A mecseteket hírek alapján menedékként használták azok, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. Az izraeli légierő azt közölte, hogy a mecsetet a Hamász parancsnoki központként használta, és hogy igyekeztek minimalizálni annak esélyét, hogy civilek is megsérüljenek a támadásban.

Izrael Bejrút déli részét bombázta éjjel

Szombat késő estétől vasárnap hajnalig több légicsapást is mért Bejrútra az izraeli légierő. Libanon szerint négy jelentős csapást mértek a város déli részére. Az AFP és a CNN tudósítói is robbanásokról, füstről és tűzről számoltak be.

Az izraeli hadsereg állítása szerint a Hezbollah bejrúti lakóházak alá rejtett fegyver és hadianyag raktárait célozza a légicsapásokkal. A helyi média a konfliktus eddigi legsúlyosabb csapásaiként jellemezte a támadást.

A Times of Israel cikke szerint a légicsapások előtt az izraeli hadsereg figyelmeztette a lakosságot, és jelezte, nem fognak leállni a légicsapásokkal.

Olvasói sztorik