Élő Belföld

Propaganda elleni tüntetés: Magyar Péter megpróbált bejutni a köztévébe, de nem engedték be

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szombat délutánra az MTVA Kungigunda úti székháza elé szervezett tüntetést az Tisza Párt. Magyar Péterék a kormányzati propaganda ellen tiltakoznak.

Ha eleged van a kormányzati propaganda folyamatos hazugságaiból, ha olyan országot szeretnél a gyerekeidnek és unokáidnak, ahol a szólásszabadság és a valós tájékoztatás az alap, akkor köztünk a helyed!

áll a három órakor kezdődő esemény leírásában.

Mégsem lesz teljes az élőlánc

Magyar a demonstráció vége után még egyszer a színpadra jött, bejelentette, hogy a rendőrség az előzetes megállapodás ellenére lezárta a Kunigunga úton a színpad mögötti részt. Magyar szerint ez provokáció volt, így ugyanis még pár percre sem vehették körül a tüntetők a köztévé épületét élőlánccal. A rendőrség arra hivatkozott, hogy az MTVA közüzem.

Énekléssel és élőlánccal zárult a műsort

A színpadon a vendégek Rost Andreával kiegészülve elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, majd a tüntetők élő láncot vontak a köztévé épülete köré.

A Tisza Párt tüntetése ezzel véget ért, közvetítésünk is búcsúzik.

Meglepetés a köztévé vezérigazgatójának

Küldenék egy kis meglepetést Papp hírhamisító Dánielnek és kollégáinak

– mondta Magyar, ami után nemzeti színű konfettikkel szórták tele a köztévé épületét.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem engedték be Magyar Pétert

Magyart a köztévé bejáratánál Simon Gábor, a közmédia munkatársa arról tájékoztatta, hogy nincs joga belépni. Elmondta azt is, hogy beszámoltak a székház előtti tüntetésről, és várják a műsorokba az ellenzéki pártok képviselőit.

Ugye értik a viccet?

– mondta Magyar, aki közben visszatért a színpadra, hogy felolvassa a köztévé közleményét, mely szerint Magyar erőszakos tüntetést szervezett a székház elé. E szerint felolvasták a híradóban a közmédia átalakításáról szóló 16 pontot is. A közlemény szerint Magyar be akar avatkozni a műsorstruktúrába, amikor az orosz és kínai híradó eltörlését követeli.

Magyar ezután felolvasta a 16 pontos követelésüket.

Magyar megpróbál bemenni a köztévébe

Magyar arra kérte, hogy a közösségi médiában annyit írjanak a propaganda lapok cikkei alá: stop propaganda. Ezután a Tisza programját ismertette, majd ráfordult Orbán Balázsra.

Nem elég nekünk egy Orbán, van nekünk kettő is

– mondta Magyar, aki szerint korábban elképzelhetetlen hazaáruló mondatok hagyták el a miniszterelnök politikai igazgatójának száját.

Magyar szerint Orbán Balázs „egyszerre gyalázta meg 1956 csodálatos emlékét, rúgott be a több száz kivégzett, több ezer bebörtönzött, megkínzott szabadságharcosba és a családjukba, de kormányzati szintre emelte a hazaárulást is”. „Mi volt a jele az óvodában, talán a fehér zászló? Vagy elfelejtette a Nemzeti dalt?” – kérdezte Magyar, hozzátéve, hogy ahelyett, hogy kirúgták volna, jelezték, hogy ezek a mondatok még beleférnek.

Elég volt abból, hogy a magyar külügybe ki-be járnak az oroszok hekkerek, elég volt abból, hogy a kormány a hazánk széthordása és kiárusítása mellett a magyar történelem legcsodálatosabban csillogó 13 napját és a nemzeti hőseink emlékét is elárulja

– jelentette ki Magyar, amit az „elég volt” skandálása követett.

Magyar végezetül közölte, hogy megpróbál bemenni a köztévébe, hogy beolvassa a követeléseiket.

Ne menjetek sehova, megpróbálok bemenni, és jövök vissza

– mondta.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar: Bojkottot hirdetünk a propaganda minden csápja ellen

Orbán után Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója következett: Magyar felszólította, hogy jöjjön ki az épületből, és nézzen a magyar emberek szemébe.

Magyar felszólította arra is, mondja el, ki tartja Rogánnal a kapcsolatot, ki vesz részt a heti eligazításon, és hogy hány kollégáját fenyegette meg, rúgta ki, amiért nem akart asszisztálni a hazug propagandához és néphülyítéshez. Követelte továbbá, hogy közvetítsék élőben vagy adják le a magyar televízió épülete előtt tartott legnagyobb demonstrációról készült felvételt.

A magyar emberek milliónak nevében követelem, hogy a tüntetés végén élő adásban olvashassam be a 16 pontból álló követelést

– üzente Magyar.

Elmondta, hogy a közmédia csak a propaganda egyik csápja: a TV2-nek, a HírTV-nek, a Magyar Nemzetnek, a Mandinernek, a vidéki lapoknak, az Origónak, az Indexnek, a kormánypárti bulvármédiának és a Megafonnak is ugyanilyen szerepe van a propaganda terjesztésében. Magyar szerint nem elég a közmédia megtisztítása: a Kesma és a Mediaworks állami vállalatokon keresztüli finanszírozásának leállítását is el kell érni.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar szerint az egyetlen esélyük a „nemzeti együttbűnözés rendszerének térdre” kényszerítésére, ha kiállnak magukért, valamint békésen, de határozattan jelzik, hogy nem hagyják, hogy a hatalom ezt tovább folytassa.

Magyar szerint már fej-fej mellett áll a Tisza és a Fidesz, híveinek pedig azt üzente, győzzék meg a környezetükben élőket arról, hogy van alternatíva, „valóban árad a Tisza”.

Bojkottot hirdetünk a propaganda minden csápja ellen. Kérem, hogy hétfőtől senki ne nézze, ne olvassa a propaganda termékeit

– üzente Magyar.

Magyar Orbánnak címzi mondandóját

Magyar Péter megkérdezte Orbántól, hogyan fogja elmagyarázni Strasbourgban, hogy csak a Fidesz szatelitpártjainak ellenzékijei és a közmilliárdokból kitartott civilszervezetek, mint a Megafon, az Alapjogokért központ, a XXI. századi Intézet propagandistái jutnak be a közmédiába, miközben fizikailag megakadályozzák, hogy a más elveket vallók bejussanak Mordorba.

Orbánnak felrótta azt is, hogy még a kádári diktatúra televíziója sem merte megtenni, hogy ne közvetítse élőben az 1989-es Orbán-beszédet, ahogy a Gyurcsány-kormány alatt is beszámoltak a székházostromról 2006-ban.

Hogy merik megtenni, hogy most elhallgattatják az ellenzéket? Elég volt!

– mondta Magyar, mire skandálásba kezdett a tömeg.

Magyar szerint mindent elhallgatnak, ami az emberek hétköznapi életét érinti, mint az összeomló költségvetés, a zuhanó ipari termelés, 400 forint feletti euró, a 19 ezer milliárdról 55 ezer milliárdra duzzasztott államadósságról, és kitalált ellenfelekkel hadakoznak.

Magyar elmondta, hogy miközben 1309 milliárd forintot költöttek propagandára, 40 milliárd jut évente a MÁV-nál karbantartásra, és egymás után gyulladnak fel a mozdonyaink, törnek el a váltók és még soha nem késtek ennyit a vonatok. Beszélt a pályaelhagyó tanárokról, a kórházak állapotáról, az alul fizetett vízügyesekről, bírósági dolgozókról és a létminimum alatt élő idősekről is.

Orbánnak szegezte a kérdést, hogy miért nem hallanak arról a közmédia nézői, hogy a saját apja gazdagodik a Budapest-Belgrád vasútból, és 600 milliárdért vesznek teljesen feleslegesen irodaházakat a saját vejétől, Tiborcz Istvántól.

Miniszterelnök úr, miért fél 18 éve a nyílt vitától? Miért hazudik a propagandagyárban péntekenként 6 százalékos gazdasági növekedésről?

– kérdezte Magyar.

Magyar Hitlert idézett

Magyar Pétert a róla szóló köztévés lejáratásokból álló válogatás vezette fel.

Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa az állampárt propagandájának. A tanítványok megfogadták a tanácsot

– indított Magyar, hozzátéve, hogy ami a magyar köztévében zajlik, az világbotrány, elég volt.

Mohos Márton / 24.hu

Megköszönte, hogy az ország és a világ minden tájáról eljöttek a demonstrációra. „Köszönöm, hogy az egész magyar nemzet képviselteti magát a propagandagyár székháza előtt” – mondta, külön köszöntve a Tisza Szigeteket.

Magyar szerint a sajtó lehet a szabadság és a demokrácia, de az elnyomás és a diktatúra jelképe is: nem véletlen, hogy 48-ben a Landerer-nyomdához vonultak a márciusi ifjak, és hogy a Magyar Rádió most éppen bontásra ítélt épülete előtt törtek ki először a fegyveres harcok 56-ban.

Magyar szerint még a Kádár-rendszerben is érezték, hogy szükség van a cenzúra és az állampártnak kedves hírek mellett minőségi műsorokra: ilyen volt szerinte a Panoráma és a Magyar nagyapja nevével fémjelzett Jogi Esetek.

Hogy lehet az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, több mint 210 napig nem engedik be az adófizetői pénzén fenntartott közmédiába? Oda, ahol Önnek külön pénteki szeánsza van

– kérdezte Magyar.

Tarr Zoltán: Orbán Balázs félreérthetetlen kijelentéseket tett

Tarr Zoltán a Tisza uniós képviselője arról beszélt, hogy a közmédiából teljes erővel szól a kínai és az orosz propaganda is. A kormányfő politikai tanácsadója is félreérthetetlen kijelentéseket tett, utalt Orbán Balázsra. A tömeg skandálva hazaárulózta az emlegetett kormányzati politikust, amit a szónok is megerősített.

Tarr szerint a kormány a női politikusokat lecserélte, a férfiakat azonban a hazaáruló cselekedetek után is megtartotta. „Elég a hazugságból, a képmutatásból, követeljük a szabad sajtó visszaállítását” – mondta.

Hadházy Ákos is beszédet mondott

Tapasztalt tüntetőként, „a nemzeti együttbűnözés rendszerének” legnagyobb élharcosaként konferálta fel Magyar Hadházyt, aki megköszönte a demonstrálóknak, hogy eljöttek ide az isten háta mögé.

Azt mondják, hogy nem vagyok túl jó szónok, de van rá mentségem: én csak egy vidéki állatorvos vagyok

– mentegetőzött előre Hadházy, aki elsőként a kegyelmi botrányt kirobbantó ügyvédet, a Vidéki prókátort köszöntötte, akinek egy tapsot kért, és kapott a közönségtől.

Hadházy szerint a köztévé épülete az egyik legfontosabb bástyája a hatalomnak, majd kitért arra, hogyan kellene megszüntetni a propagandagyárat.

Mohos Márton / 24.hu

A siker feltételei és a teendők Hadházy szerint egyszerűek. Az első feltétel, hogy elegen legyünk. A második, hogy úgy kell beszélni és cselekedni, hogy a hatalom elhiggye: nem nyugszanak addig, amíg a hírhamisító vezérigazgató le nem mond, és a propagandát nem tiltják törvényileg. Erre a tömeg azt kezdte skandálni: „mondjon le.”

Tudjuk, hogy ezek a követelések nem biztos, hogy ma teljesülnek. De ha a mai figyelmeztetés nem elegendő, akkor teszünk újabbat

– mondta Hadházy, aki a folytatásra tett ígéretet.

Mohos Márton / 24.hu

A Csellengők egykori szerkesztője is színpadra állt

Incze Zsuzsa, az eltűnt gyerekekről és felnőttekről Csellengők című műsor szerkesztője is a Tisza mellé állt és beszédet mondott. Hosszasan beszélt a Csellengőkről, és arról, hogy szerinte a közmédiát felelősség terheli azért, mert 21 év után 2015-ben megszüntette a nehéz sorsúakról szóló műsort. Elmondta, hogy a köztelevíziónak dolga lenne ezzel a tematikával, nem csak az eltűntekkel, hanem a családok életével.

Mohos Márton / 24.hu

A következő felszólalót Magyar Péter konferálta fel: Hadházy Ákos következik.

Nagy Navarro Balázs: Adjuk vissza a nemzetnek a televíziót és a rádiót

Az MTVA egykori fiatal újságíróiról szóló videót bejátszottak, akik arról beszéltek, hogy a szerkesztők a kormánypropagadának megfelelő tudósításokat gyártatnak a tévé munkatársaival. A videó szerint volt aki maga kérte a szerződése felbontását, és inkább a felszolgáló munkát választotta, mint a irányított hírek előállítását.

Nagy Navarro Balázs, az MTV egykori munkatársa, aki egykor maratoni sátrazással, és éhségsztrájkkal tiltakozott a közmédiánál zajló folyamatok ellen, arra buzdította a résztvevőket, hogy ne hagyják a hazugságokat. Szerinte a közmédia vezetése egy dologból ért, az erőből, “adjuk vissza a nemzetnek a televíziót és a rádiót”. Ma már szerinte nem lehet a tiszásokat elhallgattatni. Nagy Navarro szerint nem csak a kormány, hanem a kollaboráns ellenzék is felelős azért, hogy így alakult a médiahelyzet.

Mohos Márton / 24.hu

Beszámolt a köztévé a tüntetésről, de alighanem nem ezt várták Magyar Péterék

Már szombat reggel elemezte a Mandinerrel a közösen a közmédia, hogy mi lehetett Magyar Péter célja a tüntetéssel, szúrta ki a Telex.

A megoldás az lett, hogy

az Orbán-fóbia fokozása, a témakeresés és a figyelemelterelés, mivel nagyon sok kellemetlen ügy került nyilvánosságra róla az a nyáron.

A híradásban az is elhangzott,  hogy ltákkal, csákánnyal támadnák meg az MTVA-székházát Magyar Péter szélsőségesei, és hogy Magyar Péter egy rohamosztag felépítésével bízott meg valakit.

Mint ismert, 16 pontos követelést tűzött ki Magyar Péter a közmédia Kunigunda úti székházára. A Tisza Párt vezetője szeretné, ha a szombati tüntetés végeztével az M1-en felolvashatná ezt a 16 pontot.

Külhoni magyarok a propagandáról

Kátai István színész, közönségszervező Sepsiszentgyörgyről jelentkezett be, és elmondta, hogy Erdélyben sokan Fidesz-csicskává váltak, és a tévében a NER hazugságait terjesztik. Arra kérte az erdélyieket, hogy ne féljenek.

Nagy Ervin ezután egy felvidéki tiszás levelét olvasta fel, aki arról írt, hogy rettegett egy idős ember az atomháborútól a kormánypropaganda miatt. Elmondta azt is, milyen médiumok terjesztik az anyaországi közpénzből finanszírozott propagandát. A név nélküli levélíró felidézte azt is, hogy a magyar köztévé az egykori magyargyűlölő Robert Fico interjúját adta le, miközben a magyar párt nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Nagy Bandó: Akkor lesz demokrácia, ha a Tiszáról élőben közvetít a Duna TV

Bejátszották a kivetítőkre, hogy mi megy épp a köztévé, miközben tízezres tüntetés zajlik a székház előtt. Reklámblokk ment.

Ezután Nagy Bandó András humorista állt a színpadra, akit Nagy Ervin invitált a tüntetésre. Azt mondja, ő is feketelistás: egy gyerekműsorát is letiltották.

Sose hittem volna, hogy 77 évesen azért kell tüntetnem, amit 42 évesen már elértünk

– mondta, aki szerint akkor lesz demokrácia, ha a Tiszáról élőben közvetít a Duna TV.

Ironikusan gratulált a köztévés oknyomozóknak a 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzésről és a Hatvanpusztáról szóló riporthoz, és ahhoz, hogy megizzasztották Orbán Balázst, aki lefeküdne az oroszoknak. Erre „hazaáruló” és „ruszkik haza” rigmusokat kezdtek skandálni.

Mohos Márton / 24.hu

Nagy Bandó szerint Orbán csak a fideszesek miniszterelnöke, ő pedig nem tagadja, hogy örülne, ha „két év múlva az összmagyarság miniszterelnöke egy magyar lenne”.

Kíváncsi vagyok erről, hogyan közvetít majd a köztévé

– zárta sorait.

Külföldi magyarok jelentkeztek be

A tüntetésre Németországból is bejelentkeztek a párt támogatói, akik az ottani közmédia székháza előtt mondták el, hogy ott vannak valós viták a televízióban.

A demonstrációra érkezett tömeg közben lényegében teljes szélességben megtöltötte a Kunigunda utat a Szőlőkert utcáig tartó százméteres szakaszon.

Mohos Márton / 24.hu

Kutyapártos a Tisza színpadán

Péter Petra, a tiszás rendezvények állandó műsorvezetője szólította a színpadra a kutyapártos humoristát, Brutit. Ő képviselte az MKKP-t a köztévés EP-listavezetői vitán.

Elmondta, hogy a vita után írt neki egy néni, aki összerakta, hogy lehet, hazudnak a köztévén. Bruti megköszönte, hogy 14 év után erre rájött.

Ez a tömeg meggyőző, de nekem van egy üveg gönci barackpálinkám arra, hogy ezt az M1 nem adja élőben. Mért is adná az ország mai legnagyobb tüntetését, nincs itt semmi látnivaló, oszoljatok!

– mondta Bruti, aki arról is beszélt, hogy nézte Pétert, amikor bent volt a köztévén: „Hallod, a csávó levegőt se vett! Azt nem mondhatjuk, hogy nem használta ki az idejét. A műsorvezető kishölgy csak pislogott, mint Bese atya amikor rászedték.”

Mohos Márton / 24.hu

Bruti arról is beszélt, hogy a köztévé dolgozói sem jókedvükből csinálnak propagandát, de szerinte amikor a köztévé vezetői éjjel lefekszik, összeszorul a gyomruk, mert félnek a tömegtől. „Olyan gyomorgörcsük van, mint amilyen nekünk lenne, ha néznénk a híradójukat” – tette hozzá.

Nekünk az a dolgunk, hogy felismerjük a hazugságot” – mondta Bruti, mire a tömeg ismét „nem félünk” skandálásába kezdett.

Szerinte, ha most a végén nem is lesz időjárás jelentés, összefogva elérhetik, hogy szebb idők jöjjenek.

Nagy Ervin azt mondja, tiltólistás és büszke rá

Nagy Ervin kezd: elmondja, tiszás és színész, és erre büszke. Szerinte arról lehet megismerni a tiszásokat, hogy nem félnek.

Ha bárki elbizonytalanodna, az a jó a Tiszában, akár balra, akár jobbra meg fogja valakinek a kezét, ott mindig szövetségese lesz. Mindig ott állunk középen és vigyázunk egymásra

– mondta, hozzátéve, hogy arra is büszke, hogy tiltólistás a hazájában. Úgy gondolja, ez azt jelenti, hogy nem hajbókol, nem feküdt be a hatalom ágyába, nem fogadta el a júdáspénzt, és jobban szereti az igazságot a hazugságnál.

Nagy arról is beszélt, hogy friss diplomásként Orbánra szavazott, de hatalmasat csalódott benne. Elmondta, hogy minden erejével azon fog dolgozni, hogy ebben az országban ne kelljen többet félni.

Ha hamarabb nem, 2026-ban ezt megoldjuk

– mondta, mire „nem félünk” skandálásába kezdett a tömeg.

Mohos Márton / 24.hu

Híradós bejátszásokat vetítettek

A felszólalások előtt híradós bejátszásokat vetítettek a felállított két nagy kivetítőn. A köztévén számos bevágás bizonyította, az elmúlt hónapokban gyakran hazugozták Magyar Pétert anélkül, hogy őt magát megszólaltatták volna.

Mohos Márton / 24.hu

Feltűntek a lyukas zászlók

Magyar Péter már korábban jelezte, hogy a nemzeti jelképeket megpróbálják visszavenni azok kisajátítását célul kitűző Fidesztől. A résztvevők kitettek magukért.

Rengeteg a nemzeti és az 56-os lyukas zászló.

Spirk József / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mit követelnek Magyarék?

Magyar Péter tegnap este a köztévé épületére függesztette 16 pontos követelését, amelyek így hangzanak:

  • szüntessék meg a propagandát, állítsák vissza a közmédiát,
  • váltsák le Papp Dániel vezérigazgatót,
  • szedjék rendben a 140 milliárdból fenntartott intézmény költségvetését, szüntessék meg a pazarlást,
  • állítsák vissza az önálló, független Magyar Távirati Irodát,
  • rúgják ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőit, szakmai alapon válasszanak a helyükre újakat,
  • állítsák vissza a közmédia feletti paritásos politikai felügyeletet,
  • a pártok képviselőit a legutóbbi országos választási eredmények arányában, azonos feltételekkel hívják a közmédiába,
  • ne listázzák és ne tiltsák le a politikailag és világnézetileg másképp gondolkodókat,
  • szüntessék meg a propagandaminisztériumot, állítsák le a propaganda finanszírozását,
  • legyen annak következménye, ha egy sajtóterméket folyamatosan helyreigazítások közlésére kötelez a bíróság,
  • szüntessék be az orosz és kínai propagandát is a sportműsorokba ékelő „Hírek egy percben” műsort,
  • állítsák vissza a közmédia regionális stúdióit,
  • legyen független a hírszerkesztés a „karmelita palotától”,
  • mutassák be a kultúra minden területét ideológiától és politikai hovatartozástól függetlenül,
  • legyen a közmédia független, korrekt, szakmailag igényes, nyújtson valódi tájékoztatást.

Magyarék azt is akarják, hogy a követeléseiket élőben olvashassák be a köztévén.

Olvasói sztorik