Belföld

Újabb mélyponton az ipari termelés, Nagy Márton tárcája szerint a német gazdaság tehet róla

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hároméves mélyponton ért el az ipari termelés volumenindexe idén augusztusban – derült ki többek között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közreadott gyorsjelentéséből. A 2021-es havi átlagot alapul véve ez a mutató augusztusban 96,1 százalékos volt, míg tavaly augusztusban még 99,7 százalékon állt. A mostanival megegyező, 96,1 százalékos értéket idén májusban, illetve előtte 2021 szeptemberében vett fel a mutató.

Központi Statisztikai Hivatal

Idén augusztusban – mint írták – az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva viszont csak 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5%-kal esett vissza. További árulkodó adat, hogy az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában már reagált is a siralmas ipari termelési adatokra, mondván, hogy van, ahol jó, de van, ahol nehézségekkel néz szembe a magyar gazdaság. A turizmus szerinte rekordévet zár, és az élelmiszeripar is jó állapotban van, de a járműipar szempontjából az európai piac most hátrányt jelent Magyarországnak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárcája péntek reggeli közleményében az exportvezérelt magyar gazdaságot a „hidegháborús blokkosodást” tette felelőssé a kedvezőtlen tendenciákért. A közlemény szerinte ez a két tényező együttesen elzárja a piacoktól és a befektetési lehetőségektől a magyar gazdaságot.

A magyar válasz erre a gazdasági semlegesség

– szögezte le a tárca, amely szerintük lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb gazdasági bővülést, azt, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3 százalék fölötti növekedést érjen el.

Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít:

  • a megfizethető lakhatás
  • és a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására,
  • valamint a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál.

Ezekhez kapcsolódóan a gazdasági növekedést akciótervek is segíteni fogják, a konkrét lépések a kormány döntései után beépülnek a 2025-ös békeköltségvetésbe – fogadkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium a pénteken kiadott közleményében.

Szerintük az ipari termelés volumene a várakozások szerint ugyanakkor több feldolgozóipari alágban is nőni tudott 2024 augusztusában, ilyen volt

  • a villamosenergia-,
  •  a gyógyszer- és a vegyi anyagok gyártása
  • és az élelmiszergyártás.

A teljes ipari termelés teljesítményét azonban továbbra is legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság gyenge teljesítménye húzza vissza

– fogalmazott a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik