Nagyvilág

A román miniszterelnök szerint 6,5 millióan vándoroltak ki az országból

MTI
MTI

A román miniszterelnök szerint az egész rendszerváltás utáni politikustársadalom hibás azért, hogy immár a 6,5 milliót közelíti a szülőföldjükről elvándorolt, boldogulását külföldön kereső románok száma.

Marcel Ciolacu csütörtökön RePatriot Summit elnevezésű, a külhoni románokat megszólító üzleti konferencián beszélt erről, amelyen külföldön élő román üzletemberek és cégvezetők találkoznak potenciális romániai partnerekkel.

A kormányfő kiemelte: csak 2008-2022 között több mint 3 millió román emigrált. Megjegyezte: bár nincs pontos adat a külföldön élő románokról, és az elemzők is különböző becslésekkel dolgoznak, de ha beleszámolják a Moldovából emigrált 1,2 millió embert is, akkor számuk immár a 6,5 milliót közelíti. Úgy értékelte: ez hatalmas veszteség, akkor is, ha a külföldön élő románok évente a GDP 2 százalékát kitevő összeget, 6,5 milliárd eurót küldenek Romániába hátrahagyott családtagjaik támogatására.

Nemcsak a hozzáadott értéket veszítjük el: Románia jövőjét is elveszítjük, hiszen azok a fiatalok, akik ma külföldön dolgoznak, és fejlődnek, külföldön alapítanak családot

– mutatott rá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a Nagy Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban élő román diaszpóra átlagéletkora 31-33 év közöttire tehető.

Ciolacu köszöntetet mondott a konferenciát immár 9. alkalommal megszervező Romanian Business Leaders alapítvány erőfeszítéseiért, amelyek a külföldön sikeressé vált románok visszacsábítására, a szülőfölddel megszakadt kapcsolataik helyreállítására irányulnak. Úgy értékelte: Románia számára nagy esélyt jelent, hogy “Európa egyik legbiztonságosabb országa, ma biztonságosabb, mint Nagy Britannia, Olaszország, vagy Spanyolország”, ahol népes román közösségek élnek.

A kormányfő szerint nem elég pénzzel támogatni az emigrációban élő románok hazatérését, fontos az a politikai stabilitás is, amelyet az utóbbi néhány év nagykoalíciós kormányzása teremtett.

Marcel Ciolacu biztatónak nevezte, hogy a tavalyi volt az első év, amikor 190 ezer külföldön élő román hazaköltözött szülőföldjére, köztük sok orvos is, úgyhogy szerinte az országnak sikerült megállítania az orvosok exodusát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik