Belföld

Pokorni Zoltán a Horthy- és a Kádár-rendszerhez hasonlította a NER-t

Dr. Sólyom László emléktábla-avató ünnepsége 2024. szeptember 17-én a Normafa út 39/c házszám alatt. Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Dr. Sólyom László emléktábla-avató ünnepsége 2024. szeptember 17-én a Normafa út 39/c házszám alatt. Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Beszámoltunk róla mi is, hogy szeptember 17-én Sólyom László emlékére avattak táblát a XII. kerületben. Azt a Válaszonline vette észre, hogy Pokorni Zoltán, akkor még fideszes polgármesterként mit mondott az eseményen. A kerületi tévében látható felvétel tanúsága szerint ezek pedig meglehetősen erős szavak voltak, lévén, hogy a leköszönő fideszes polgármester Horthy Miklós és Kádár János rendszeréhez hasonlította Orbán Viktor rendszerét. Legalábbis azt, ami 2010 után lett belőle. Ezt mondta Pokorni Zoltán:

Egy borzalmas huszadik század után, amikor Magyarország egy államközpontú társadalomban élte az életét Horthy alatt majd (…) Kádár alatt, egy nagyon biztató évtizedünk, vagy két, két és fél évtizedünk volt, hogy ezt az államközpontúságot magunk mögött hagyjuk és egy plurálisabb, több színű, ma már kicsit finnyásan kerüljük a szót: liberálisabb, vagy szabadelvűbb, vagy diverzifikáltabb, többpólusú társadalomban éljünk szabad emberként. Ez 1990 és kétezertizenvalahány között megadatott nekünk, ebben bízni, ebben élni. Azóta ki tudja, milyen vastörvények miatt újra ezt az államközpontúságot látjuk megerősödni. Ha a magyar társadalomnak ezt az üdítő két évtizedét egy alakkal jellemezni akarjuk, akkor az biztos, hogy Sólyom Lászlónál nem találunk alkalmasabbat erre.

Pokorni Zoltán idén már nem indult a polgármesteri székért a Hegyvidéken, amelyet így Kovács Gergely (Kutyapárt) nyert meg a fideszes jelölttel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik