Tech

Megpillantották a Föld lehetséges jövőjét

remotevfx / Getty Images
remotevfx / Getty Images

Egy új tanulmányban egy olyan, távoli kőzetbolygót mutatnak be, amely megmutathatja, milyen lesz a Föld 8 milliárd év múlva – írja a Live Science. A KMT-2020-BLG-0414 jelű égitest mintegy 4000 fényévre fekszik, és egy fehér törpe körül kering.

A Nap várhatóan 5 milliárd év múlva fog fehér törpévé alakulni, előtte azonban vörös óriássá duzzadva elnyeli majd a Merkúrt, a Vénuszt, sőt talán még a Földet és a Marsot is.

Amennyiben bolygónk megmenekül, könnyen a KMT-2020-BLG-0414 sorsára juthat.

Keming Zhang, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint jelenleg nincs konszenzus arról, hogy a Föld elkerülheti-e vörös óriássá alakult csillagunk pusztítását. Mint hozzátette: a Föld mindenesetre csak nagyjából egymilliárd évig lesz még lakható, ekkorra az óceánok elpárolognak majd, az extrém üvegházhatás miatt.

A csillagokban magfúzió zajlik. Az objektumok életük nagy részében hidrogént alakítanak héliummá, amikor azonban kimerítik üzemanyagokat, héliumot kezdenek felhasználni, aminek következtében hatalmasra nőnek. Ez a közeli bolygók vesztét jelenti, a csillagok többsége végül fehér törpévé esik össze.

A most ismertetett rendszert először 2020-ban figyelték meg. A vizsgálatokból kiderült, hogy a helyi bolygó, a KMT-2020-BLG-0414 nagyjából kétszer nagyobb a Földnél, fehér törpéjétől pedig a Föld–Nap távolság mintegy 1–2-szeresénél távolabb kering. A rendszerben egy barna törpe is található, az ilyen égitestek átmenetet jelentenek a gázóriások és csillagok között.

Azzal kapcsolatban, hogy a vörös óriás fázist túlélheti-e az emberiség – már ha létezni fog még egyáltalán egymilliárd év múlva –, csak találgatni tudnak a szakértők. Zhang szerint elképzelhető, hogy leszármazottaink áttelepülhetnek majd a jelenleg jeges Europára vagy Enceladusra – előbbi a Jupiter, utóbbi a Szaturnusz holdja. Ezeken az égitesteken a távoli jövőben nagy mennyiségű folyékony víz lesz.

„Ahogy a Nap vörös óriássá válik, a lakható zóna a Jupiter és a Szaturnusz pályája köré fog költözni, és sok ilyen hold óceánvilággá válik majd” – nyilatkozta Zhang. A szakértő hozzátette, ebben az esetben az emberiség kivándorolhatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik