Belföld

Az iparűzési adóról nincs kormányzati döntés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A reformot korábban Lázár János lengette be.

A szocialista Szabó Sándor arról kérdezte Navracsics Tibort, mit tervez a kormány az önkormányzatok helyi iparűzési adó (hipa bevételeivel. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett rá, hogy elmúlt évtizedben a kormány már így is sokkal több forrást vont el, mint feladatot. Sorolta: elvonták a gépjármű adó egészét, az SZJA helyben maradó részét, a településeket megillető illetékeket is. A 800 települést érintő szolidaritási adó mértéke idén már 310 milliárd forint. Az önkormányzatok mozgástere, bevétele jelentősen csökkent.

Az ellenzéki képviselő felidézte: a hírek szerint a helyi iparűzési adót is elvennék januártól, noha lényegében ez az utolsó bevétele a településeknek, ebből látják működési feladataikat. Mivel uniós forrásokra sem számíthatnak még sokáig, így tulajdonképpen teljesen ellehetetlenülnek.

Navracsics Tibor helyett a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára minderre az válaszolta, hogy a kormány 2010-ben egy katasztrofális helyzetben lévő önkormányzati rendszert örökölt. Latorcai Csaba közölte: az akut problémák elhárítása után az új feladatrendszerhez új típusú finanszírozási rendszert alakítottak ki.

Az államtitkár azt elismerte, hogy az iparűzési adó hasznosulásával kapcsolatosan időről-időre új igények, elképzelések születnek, ám

az átalakítását érintő egyértelmű elképzelés és ennek mentén új kormányzati döntés nincs,

ezért Latorcai Csaba a politikai haszonszerzés által motivált hangulatkeltés mellőzését javasolta az ellenzéki képviselőnek.

A településvezetők ugyanakkor már azóta tartanak az iparűzési adó elvonásától, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter június végén, egy rádióműsorban arról beszélt, javasolni fogja a kormánynak a hipa reformját. Szerinte véget kell vetni annak a mindkét politikai oldalon káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót, majd sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson mentőövet, mert elfogyott a pénz.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt úgy látja, komoly veszély, hogy elveszik az önkormányzatoktól a helyi adókat. A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő akkor lapunknak azt mondta, egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené, Gémesi György gödöllői polgármester pedig úgy vélte, már annak is a lakosok látnák a kárát, ha a helyi iparűzési adót csupán megkurtítanák.

Kapcsolódó
Lázár János megreformálná a helyi iparűzési adót
Szerinte a településeknek és az országnak is ez lenne az érdeke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik