Nagyvilág

Izraeli légicsapásban meghalt a Hezbollah vezetője

Al-Manar / AFP
Al-Manar / AFP

Az izraeli hadsereg (IDF) szombati bejelentése szerint a pénteki, Bejrútot ért légicsapásokban meghalt a libanoni Hezbollah vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah.

„Haszan Naszrallah többé nem terrorizálhatja a világot” – írták az X-en közzétett bejegyzésben.

Az Irán által támogatott síita milícia – amely legitim parlamenti pártként is működik Libanonban – szombat kora délután adott ki közleményt a szervezetet 32 éve vezető, 64 éves Naszrallah haláláról, elismerve, hogy izraeli támadás áldozata lett. A szervezet az Izraellel szembeni harc folytatását ígérte, valamint Gáza és Palesztina további támogatását.

Az IDF közlése szerint a Hezbollah milíciájának több parancsnoka is meghalt a légicsapásban, amely egy haditanácskozás közben érte őket főhadiszállásukon, a főváros Dahíja nevű negyedében. Miután meggyőződtek arról, hogy Naszrallah sejk is meghalt, Herci Halévi, az IDF vezérkari főnöke kijelentette: Izrael mindenkit utolér, aki támadja vagy fenyegeti a területét, lakosait.

Az IDF úgy tudja, hogy bejrúti légitámadásaiban a Hezbollah hat föld alatti fegyverraktára is megsemmisült. Közlésük szerint a milíciának voltak kínai gyártmányú rakétái is az irániak mellett.

Péntek este az izraeli légierő hatalmas légicsapást mért a Hezbollah főhadiszállására Bejrút déli külvárosában. Egybehangzó izraeli sajtóértesülések szerint a Hezbollah vezetője volt a támadás célpontja. Később az AFP, a Reuters, valamint az iráni és libanoni sajtó is azt közölte, hogy Naszrallah túlélte a támadást.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli támadásban két ember meghalt és 76-an megsérültek. A támadás során az izraeli közlések szerint több mint tíz tonna robbanóanyagot használtak fel.

A múlt héten a Hezbollah-tagok csipogóinak felrobbantásával a háború új szakaszát nyitotta meg Izrael. Az izraeli hadsereg szinte folyamatosan bombázza Dél-Libanont, Bejrút nagyrészt síiták lakta negyedeit és az ország északabbra fekvő vidékeit is. Izrael és a Hezbollah harcának lehetséges kimeneteléről pénteken írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Izrael és a Hezbollah harca újabb pusztító háború szélére sodorta a Közel-Keletet
A legrosszabb forgatókönyv szerint Izrael Hezbollah elleni bombázó hadművelete véres szárazföldi háborúba csaphat át. Kaiser Ferenc szerint Netanjahunak a politikai túlélés érdekében az az érdeke, hogy elforduljon Gázáról a figyelem, a háború folytatódjon, de nem valószínűsíthető csapatok beküldése Dél-Libanonba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik