Nagyvilág

Kína háborút indított a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger ellen

Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Hszincsiang Kína legnyugatibb tartománya, többségében muszlim etnikai csoportok, így például ujgurok élnek ott, akik ellen erőszakos asszimilációs kampányok folynak. Az ország gyapottermelésének 90 százaléka itt történik, a nemzetközi aggodalmak szerint kényszermunkával. Nyugati államok korlátozó, tiltó intézkedéseket hoztak az itt előállított termékekre, ennek nyomán pedig a divatcégek is átszervezték a beszerzési láncokat. Kína most válaszlépéseket készít elő, amelynek végén a Tommy Hilfiger és a Calvin Klein elveszítheti hozzáférését a világ egyik legnagyobb piacához.

Kína vizsgálatot indított a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger amerikai ruházati márkákat is birtokló óriáscég, a PVH hszincsiangi gyapotcégekkel szemben feltételezett „diszkriminatív intézkedések” miatt – jelentették be múlthét kedden. Az eljárás oka, hogy a divatóriás nem vásárol kínai gyapotot és ezzel a PVH megsérti a kínai vállalatok kereskedelmi jogait és Kína fejlesztési érdekeit. Hszincsiang termeli a Kínában termesztett gyapot több mint 90 százalékát.

Hszincsiang – teljes nevén a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület – Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya. Nyugati kormányok (a magyart nem ide értve) és emberi jogi szervezetek szerint

a térség többségét adó muszlim etnikai csoportok, különösen az ujgurok ellen erőszakos asszimilációs kampányok, sőt tudatos népirtás zajlik, a gyapotot és más árukat pedig ezen csoportok kényszermunkájával állítja elő a kommunista ország.

A vádakat a kínai állam természetesen tagadja.

Ezekre az aggodalmakra alapozva az Egyesült Államokban 65-re nőtt azon kínai textilipari vállalatok száma, amelyek importját betiltották. Már 2022 közepén betiltották a területről származó termékek behozatalát, az csak akkor lehetséges, ha az importőr bizonyítani tudja, hogy az áruk nem kényszermunka eredményei. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlen, mivel Kína megtiltotta a régió munkaügyi gyakorlatának független vizsgálatát – írja a New York Times. Az EU előtt szintén van egy javaslat a kényszermunkával készült termékek importjának tilalmáról.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium ugyanakkor azt állítja, a PVH „minden alap nélkül bojkottálja a hszincsiangi gyapotot és más termékeket”. Peking célja a világ második legnagyobb gazdaságaként – kritikus méretű piacával és gyártókapacitásával –, hogy nyomás alá helyezze a nyugati vállalatokat a vizsgálattal. Főként a ruházati cégek sebezhetőek, mivel nagy mértékben függnek a kínai gyáraktól.

Az eljárás eredményeként a cégek felkerülhetnek Kína úgynevezett „megbízhatatlan entitások” listájára, amely további büntetéseket vonhat maga után:

  • megtilthatják, hogy a PVH Kínában árusítson és Kínából vásároljon,
  • korlátozhatja vagy meg is tilthatja a cég kínai befektetéseit,
  • munkatársainak az országban való munkavállalását, akár beutazását is,
  • valamint pénzbírsággal is sújthatja a vállalatot.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik