Belföld

„Az én fiam megint elkezdte a hasát csapkodni” – kihúzták az autista gyerekek lába alól a talajt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A tanévkezdés előtti pénteken tudták meg a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumba járó gyerekek és szüleik, hogy hétfőn már nem nyit ki az intézmény. Négy, autista gyermeket nevelő édesanya mesélte el, milyen hatással van a bezárás a gyermekeik és a családjuk életére.

Négy megtört édesanya ül velem szemben.

  • Novákné Finta Csilla a szegedi Wesley iskola szülői munkaközösségének elnöke volt. Ötéves, óvodás, autizmussal diagnosztizált gyermeke járt az intézménybe.
  • Gégény Béláné Noéminek három autista gyermeke járt oda. Egy másodikos, egy negyedikes és egy hetedikes.
  • Kovács Béláné Anikónak a tizenegyedik osztályos, autizmussal diagnosztizált fia volt a Wesley tanulója.
  • Baloghné Mariann autista gyermeke szeptemberben kezdte volna meg az utolsó évet az iskolában. Tizenkét éve jártak ide.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium három nappal a tanévkezdés előtt értesült arról, hogy visszavonták a működési engedélyét. A kormányhivatal közlése szerint az intézmény közmű- és adótartozása meghaladta a törvényben meghatározott mértéket, ezért törölniük kellett a nyilvántartásból.

A kormányhivatal szerint „a gyerekek érdeke, hogy olyan, rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra, ezért a jogszabályok pontosan is rögzítik a köznevelési intézmények gazdálkodásának szabályait, felhalmozott tartozásainak lehetséges mértékét.”

A határozatban, amiben értesítették az iskolát a bezárásról, kijelöltek négy befogadó intézményt. Ehhez képest 38 különböző helyen helyezték el a gyerekeket. 150-en kezdték volna meg a tanévet szeptember 2-án, 125 SNI-s, közülük 46 autizmussal diagnosztizált gyermek. Alóluk húzták ki a talajt egy nap alatt

– mondja Csilla.

Szajki Bálint / 24.hu Novákné Finta Csilla

Az indoklásban az szerepelt, hogy „veszélyezteti a gyerekek biztonságos oktatáshoz való jogát”, hogy bizonytalan az iskola anyagi helyzete, és nincsenek kifizetve a közüzemi számlák. A szülők szerint azonban épp a biztonságos oktatáshoz való jogukat vették el tőlük. A biztonságérzetüket, a biztonságukat.

A gyerekeket első körben elutasították a határozatban kijelölt intézmények – főként arra hivatkozva, hogy az alapító okirat szerint nem tudják őket befogadni. Ám a következő héten kapott egy levelet a tankerület az oktatásirányítástól, amiben felszólították az iskolákat, hogy fel kell venniük ezeket a gyerekeket.

A döntésről hivatalos értesítést egyébként a mai napig nem kaptak – mondja Noémi, csak az igazgató által kézhez kapott határozatból tudták meg, mi történt. Nem is értesült róla mindenki időben. Szeptember 2-án reggel a szegedi Rákóczi téren tartottak demonstrációs jelleggel tanévnyitót, az iskolatitkárnak onnan kellett átrohannia az iskola épületéhez, mert egy hódmezővásárhelyi édesapa a gyerekével várt a kapu előtt. Jöttek volna reggel nyolcra a tanévnyitóra.

Csilla az összes wesley-s szülőnek elmondta, mi történt, ám a saját gyermekének nem szólt. Nem tudta elmagyarázni. Azt mondta, átköltözik az óvoda – ami egyébként még a legszerencsésebb helyzetben van, hiszen az önkormányzat támogatásával csoportszinten átvette őket egy másik intézmény, így együtt maradhatnak a gyerekek. Azt nem tudja, hogyan lehet ezt közölni egy ötévessel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik