Tudomány

Új térképet rajzoltak Magyarországról

FrankRamspott / Getty Images
FrankRamspott / Getty Images

Hiánypótló új térkép készült hazánkról az Agrárminisztérium és a Soproni Egyetem jóvoltából – számolt be róla a felső oktatási intézmény honlapja. A térképen Magyarország aktuális erdőségei láthatók, de emellett az ország vízrajza, az úthálózat, a megyehatárok, és valamennyi település elhelyezkedése is szerepel rajta.

Ehhez hasonló falitérkép hazánkról utoljára 140 éve, 1885-ben készült, ezért a korszerűsítés már nagyon időszerű volt. A térképet megrajzoló Dr. Czimber Kornél, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánhelyettese elmondta, ez a térkép a következő 50 évben hasznos információkkal szolgálhat az erdészek, erdőgazdálkodással foglalkozók és érdeklődők számára.

Hacsak jelentős változások nem jönnek (klímamelegedés, fafajcsere, erdőterület csökkenés/növekedés), úgy gondolom, hogy 2-5 évtizedig érvényben lehet. A főtérképen néhány területen a faállományok változhatnak, de összességében az erdőterületek, a jellemző faállományok (főleg a lassan növő fafajok állományai) megmaradnak

– hangsúlyozta.

Soproni Egyetem

Az alkotás 5 kiegészítő térképet is kapott, amelyek többek között az erdők tulajdonviszonyait, erdőfelügyeleti illetékesség és erdőtervezési körzethatárokat is mutatják. A végleges munkán emellett helyet kapott a magyar erdők fafajösszetételét mutató területdiagram és egy területkimutatás-táblázat is.

Az összeállított térképek jól bemutatják Magyarország erdeinek aktuális 2024. évi állapotát, gazdálkodási, védelmi, klímaváltozási vonatkozásait. A térképet az Országos Erdészeti Egyesület fogja sokszorosítani, angol és magyar nyelven is elérhető lesz.

Kapcsolódó
Térkép mutatja meg, hol állt volna Budapest 50 millió évvel ezelőtt
Interaktív, 3D-s térképen követhető nyomon a bolygó alakulása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik