Nagyvilág

Netanjahu: Akinek rakéta van a nappalijában és hajtómű a garázsában, annak nincs otthona

STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP
STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

Újabb fontos vezetőjét végezte ki a Hezbollahnak az izraeli hadsereg egy légicsapásban, amelyet a libanoni Bejrút egyik sűrűn lakott negyedére mért. Az izraeli hadsereg a közleményében úgy fogalmazott, hogy „megsemmisítette Ibrahim Mohamed Kubaiszit, a Hezbollah terrorszervezet rakéta és hajtóműhálózatának parancsnokát”.

A hadsereg szerint Kubaiszi több rakétaszázadot, köztük egy precíziós irányításút vezetett. A találat a Hezbollah rakétaegységeinek más parancsnokaival együtt érte a főváros déli részén. A hatóságok a támadással összefüggésben hat halottról számoltak be. A hadsereg szerint „Kubaiszi fontos ismeretekkel rendelkezett a rakéták terén, és szoros kapcsolatban állt a Hezbollah magas beosztású katonai vezetőivel”.

A parancsnok még az 1980-as években csatlakozott a Hezbollahhoz, és számos katonai pozíciót töltött be, köztük a Badr egység parancsnokságát, amely a Hezbollah három hadműveleti zónájának egyike Libanon déli részén.

Izrael az utóbbi napokban kezdte hangoztatni, hogy a Hezbollah libanoni lakóházakban és falvakban rejtegeti a fegyvereit, ám a libanoni csoport, amely az ország egyik legitim parlamenti pártja is egyben, következetesen tagadja ezt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy meg nem nevezett helyen található katonai bázison a Reuters szerint azt mondta:

Akinek rakéta van a nappalijában és hajtómű a garázsában, annak nincs otthona.

Izrael a Hamászról is azt állítja, hogy polgári infrastruktúrát  – például kórházaikat, iskolákat  – használ katonai célokra, és ennek ürügyén a közel egy éve tartó háború során számos iskolát és kórházat lerombolt a Gázai övezetben, közöttük olyanokat is, amelyek a háború miatt otthonaikból kitelepített palesztin civileknek szolgált menedékül. A Hamász ezeket a vádakat szintén következetesen tagadja.

A Hezbollah közölte, hogy kedden mintegy 50 rakétát lőtt ki többek között az észak-izraeli Dado katonai támaszpontra. Az izraeli hadsereg közölte, hogy kora este megszólaltak a szirénák az északi Szafed városban, ahol a Dado található, és a közeli területeken. Azt nem közölték, hogy a támaszpontot találat érte-e.

A katasztrófahelyzetek kezeléséért felelős libanoni környezetvédelmi miniszter, Nasszer Jászín elmondta, hogy az Izrael által hétfőn indított légitámadások kezdete óta eddig 27 000 ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Már legalább 558 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak hétfő óta Libanonban – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium. A halálos áldozatok között 50 gyermek és 94 nő van, a sebesültek száma eléri az 1835-öt.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök kedden ezzel együtt a Hezbollahhal szembeni fegyveres támadások felgyorsítását ígérte, mondván nem szabad szünetet tartani. A vezérkari főnök úgy fogalmazott:

 A helyzet folyamatos, intenzív fellépést igényel minden téren.

Mindamellett úgy tűnik, kedden eljött a pillanat, amikor az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell és a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szinte szóról-szóra ugyanazt mondja egy ügyben. Borrell úgy fogalmazott:

A katasztrófa folytatódik, a libanoni eszkaláció rendkívül veszélyes és aggasztó. Azt mondhatnám, hogy totális háborúban vagyunk.

A külügyi főképviselő a növekvő áldozatok számára utalva hozzátette: ha ez nem háborús helyzet, akkor nem tudja, mi másnak lehetne nevezni. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta:

Olyan ez az esemény, amely potenciálisan rendkívül veszélyes, már ami a konfliktus kiterjesztését, a térség teljes destabilizációját illeti. Ez természetesen rendkívüli aggodalomra ad okot számunkra.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, az osztrák Volker Türk kedden, szóvivőjén keresztül üzente meg:

Az alkalmazott hadviselési módszerek és eszközök nagyon komoly aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ez megfelel-e a nemzetközi humanitárius jognak.

Az emberi jogi főbiztos már a múlt héten, a kedden és szerdán végrehajtott csipogós és rádiós robbantásos támadás kapcsán kifejezte súlyos aggodalmait, és független vizsgálatot követelt az eset kapcsán. Volker szóvivője kedden arra a felvetésre, hogy Izrael a csapások előtt telefonüzenetekben figyelmeztette az embereket a készülő támadásra, úgy reagált: „Attól, hogy figyelmeztetést küldtek, és megüzenték a civileknek, hogy meneküljenek, még nincs rendben, hogy aztán csapást mérnek ezekre a területekre, pontosan tudva, hogy a civilekre gyakorolt hatás óriási lesz”.

Hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízión keresztül szólította meg a libanoni népet, mondván, „nem ellenük, hanem a Hezbollah ellen” folytat háborút.

Izrael hétfőn kezdett nagyobb léptékű légicsapásokba a szomszédos Libanon déli részén. Hétfőn késő délután már volt olyan hivatalos libanoni megszólaló, aki azt mondta, rekordszintet ért el a halálozások száma: ennyi erőszakos halálra egy nap alatt legutóbb 1975 és 1990 között volt példa az országban, a véres, libanoni polgárháború idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik