Belföld

A pilóta hibázhatott a tököli balesetben

Egyelőre nem találtak műszaki hibára utaló jelet a Tököl térségében szerdán lezuhant sportrepülőgép roncsait vizsgáló szakemberek. A rendőrség szerint a balesetben meghalt pilóta hibázhatott.

Szerda délután, pár perccel a tököli repülőtérről való felszállását követően eddig ismeretlen körülmények között lezuhant egy magyar lajstromban lévő Cessna F-152-es típusú, kétszemélyes repülőgép. A gépen csak a pilóta tartózkodott, aki a balesetben a helyszínen meghalt.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője elmondta, hogy a szerdán megtartott helyszíni vizsgálat és a fellelt dokumentumok alapján a szervezet szakemberei megállapították: a pilóta rendelkezett szakszolgálati engedéllyel, s a kisgép felülvizsgálati bizonyítványa is érvényes volt. A roncs elsődleges vizsgálata során műszaki hibára utaló jelet nem találtak. A Cessna légcsavarjának sérülései és a helyszínen meghallgatott tanúk elmondása egyaránt azt támasztják alá, hogy a baleset bekövetkeztekor a repülőgép motorja járt – tette hozzá a szóvivő.

A kisgép a tököli repülőtérről szállt fel a Duna irányába, majd a kifutópálya végétől 1360 méterre ütközött a földnek a pálya tengelyétől 15 fokra balra – állapították meg a szakértők, akik szerint a baleset időpontjában a levegő ködfoltos volt, ami megnehezítette az úgynevezett látva repülés alapján történő tájékozódást.

Bajkó Erika közlése szerint a rendőrséggel párhuzamosan a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértői is folytatják a baleset hátterének feltárását. Meghallgatják például az adott időpontban a reptéren szolgálatot teljesítő munkatársakat, hogy tájékozódjanak a Cessna indulásának körülményeiről. Az elkövetkezendő napokban a repülőgép műszereit is aprólékosan átvizsgálják – mondta a szóvivő.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: elsődleges adatai alapján valószínűleg a pilóta hibájából zuhant le a kisgép.

Mint kiderült, a felszállást követő 10 percen belül bekövetkezett a baleset. A repülőgépet egy 37 éves székesfehérvári férfi vezette, ám kilétéről kegyeleti okból többet nem hoznak nyilvánosságra – közölte a szóvivő, hangsúlyozva: tovább vizsgálódnak az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik