Belföld

Közlöny: Csád 200 millió eurós segélyhitelt kaphat

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Megjelent két határozat. Mindkettőt Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.

A kormány döntött a Csádi Köztársaságnak felajánlott hitelről. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint Csád 200 millió euró keretösszegű, kötött segélyhitelt kaphat vízgazdálkodási, mezőgazdasági, élelmiszeripari és információs technológiai projektek megvalósítására. Megkötés, hogy a pénz folyósítására olyan ütemezéssel kerülhet sor, amely nem veszélyezteti a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény betartását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindenesetre már felhatalmazást kapott arra,

  • hogy a segélyhitel felajánlásáról a csádi kormányt azonnal értesítse,
  • tárgyaljon a csádiakkal a két kormány közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló, mielőbbi megállapodásról.

Szijjártó Péternek kell gondoskodnia az ügylethez kapcsolódó kamat- és díjtámogatás összegének rendelkezésre állásáról a minisztérium költségvetési fejezetéből a segélyhitelprogram teljes futamideje alatt.

Született egy külön miniszterelnöki határozat is, amelyben Orbán Viktor kormányfő felhatalmazta

  • Szijjártó Pétert, hogy a pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje;
  • valamint a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt, hogy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet aláírja.

A külügyminiszternek a megállapodáshoz szükséges meghatalmazási okiratot kell kiadnia, a megállapodás után pedig Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel a határozat tervezetét haladéktalanul a kormány elé kell terjeszteniük.

Szijjártó Péter egy hete azt mondta: a 150–200 millió eurós, kötött segélyhitelprogram keretében hazai cégek dolgozhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás és a digitalizáció fejlesztésén, de a Hungary Helps is egymillió dollárnyi segélyprogramot indít a fertőzések terjedésének megelőzése és az egészségügyi ellátás javítása céljából.

Egy hete – miután Magyarországra érkezett Mahamat Idriss Déby Itnó, a Csádi Köztársaság elnöke – már megjelent a Magyar Közlönyben a kormány, illetve külön a miniszterelnök határozata a csádi misszióról. Akkor a kormányfő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert hatalmazta fel, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje, ő maga vagy az általa kijelölt személy pedig a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik