Tech

Teljesen átalakul az Instagram a tinik számára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Meta csoport fokozott adatvédelmi és szülői felügyeletet vezet be a 18 év alatti felhasználók Instagram-fiókjaiban, ezzel visszaszorítva a közösségi média ezen korosztályra gyakorolt negatív hatásait, írja az MTI a vállalat bejelentése alapján.

A bejelentés szerint a Meta az összes ilyen Instagram-profilt automatikusan priváttá teszi és úgynevezett Tini-fiókká minősíti, valamint az érzékeny tartalmak legszigorúbb szűrési fokozatával látja el. Az új profillal rendelkező fiatalokkal csak azok a felhasználói fiókok kerülhetnek online kapcsolatba – azaz jelölhetik és követhetik be, illetve üzenhetnek nekik – amelyekkel már korábban is online kapcsolatban álltak a platformon.

A 16 év alatti felhasználók csak szülői engedéllyel módosíthatják az alapbeállításokat, a szülők pedig korlátozhatják a fiók használatát a kizárólag számukra elérhető beállításokban, valamint nyomon is követhetik, hogy gyermekeik kivel lépnek kapcsolatba a felületen.

A frissítést követően a 18 év alatti Instagram-felhasználók felszólítást kapnak arról, hogy napi egy óra használat után zárják be az alkalmazást. A fiókok alapértelmezett alvó üzemmóddal is rendelkeznek majd, amely éjszakára elnémítja az értesítéseket. A Meta kiemelte: az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában 60 napon belül, az Európai Unióban az év végéig, a világ többi részén pedig januárban állítja át az érintett felhasználók fiókjainak beállításait.

A mostani változtatásra mintegy három évvel azután kerül sor, hogy a törvényhozók és érdekvédelmi csoportok felszólítására a Meta végül felhagyott az Instagram kifejezetten tinédzsereknek szánt verziójának fejlesztésével. A közelmúltban több tanulmány is rámutatott, hogy a közösségi média fokozott használata, kifejezetten a fiatalok körében, hozzájárul a különféle mentális és pszichés tünetek, például a depresszió, a szorongás és a tanulási zavarok kialakulásához, illetve súlyosbodásához.

Tavaly több tucat amerikai állam, köztük Kalifornia és New York nyújtott be keresetet a Facebookot is működtető techcég ellen a nyilvánosság félrevezetése miatt, platformjainak veszélyeire figyelmeztetve, míg a Meta mellett a Google és a kínai fejlesztésű TikTok ellen az elmúlt néhány évben már több száz pert indítottak azzal, hogy médiaplatformjaik használata hozzájárul a fiatalok mentális egészségének válságához. Az ugyanakkor kérdéses lesz, mennyire lesz hatásos az intézkedés, tekintve, hogy sokan nem a valós korukat adják meg az online platformokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik