Kultúra

Miley Cyrust azzal vádolják, hogy Bruno Mars egy régi daláról másolta Flowers című számát

Valerie Macon / AFP
Valerie Macon / AFP

Beperelték Miley Cyrust 2023-as, Flowers című dala miatt: a vád szerint Bruno Mars 2013-ban megjelent When I Was Your Man című dalának egyes részeit használták fel benne.

A Guardian értesülései szerint a Tempo Music Investments nevű cég hétfőn nyújtotta be a Los Angeles-i szövetségi bíróságon a keresetet, amely szerint a Flowers című dalban engedély nélkül használtak fel részeket Mars munkájából. A perben Gregory Hein és Michael Pollack társszerzőket is megnevezték, de nem csak a készítőket vádolják: a Sony Music Publishing, az Apple, a Target, a Walmart és más cégek a dal terjesztése miatt állhatnak bíróság elé.

Marst nem nevezték meg felperesként a perben, a Tempo Music Investments azért vihette bíróságra az ügyet, mert a When I Was Your Man jogainak egy részét birtokolja.

A Tempo Music egyelőre nem meghatározott összegű kártérítést követel, valamint azt, hogy tiltsák el Cyrust a dal reprodukálásától, terjesztésétől és nyilvános előadásától.

A perben azt írják: „Bruno Mars When I Was Your Man című dalának minden rajongója tudja, hogy Miley Cyrus Flowers című dala nem önmagában érte el ezt a sikert. A Flowers számos dallami és szöveges elemét a When I Was Your Manből másolta, beleértve a verze dallamvonalának kialakítását és sorrendjét, a basszust, a refrén bizonyos ütemeit, bizonyos zenei elemeket, szöveges elemeket és bizonyos akkordmeneteket”.

A két felvétel közötti hasonlóságok száma alapján tagadhatatlan, hogy a Flowers nem létezne a When I Was Your Man nélkül.

A Flowers tavaly az Egyesült Államokban nyolc, az Egyesült Királyságban tíz hetet töltött a Billboard listájának élén, az idei ceremónián pedig Cyrus karrierjének első Grammy-győzelmét is megszerezte, a legjobb pop szólóelőadásért.

Alább Miley Cyrus díjnyertes dala:

Ez pedig a Bruno Mars-szám, amiből a vád szerint sokat kölcsönzött:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik