Gazdaság

Romániában jobb nyugdíjasnak lenni, mint nálunk – rangsorolták az országokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A U. S. News and World Report nemrégiben közzétette a kényelmes nyugdíjas éveket biztosító országok rangsorát. A felmérés közel 17 ezer ember megkérdezésével készült – idézi a Cnbc hírét a portfolio.hu.

A rangsorolás hét szempont alapján történt:

  • megfizethetőség,
  • kedvező adókörnyezet,
  • barátságos környezet,
  • vonzó lakóhely,
  • kellemes éghajlat,
  • tulajdonjogok tiszteletben tartása és
  • fejlett közegészségügyi rendszer.

Meglepő módon az Egyesült Államok csak a 30. helyen végzett, olyan országok mögött, mint Mexikó, Malajzia és a Dominikai Köztársaság – írja a portál.

A lista élén második egymást követő évben Svájc áll.

Az ország legnagyobb vonzereje a nyugdíjasok számára az egészségügyi rendszere és az alacsony adók, ugyanakkor az egyik legdrágább nyugdíjas célpont. A svájci megélhetési költségek átlagosan 60,5 százalékkal magasabbak, mint az Egyesült Államokban.

Új-Zéland a második helyen végzett, két pozíciót javítva az előző évhez képest. Az ország ideiglenes nyugdíjas látogatói vízumot biztosítanak a 66 éves és idősebb személyek számára, bár ennek komoly pénzügyi feltételei vannak. A megélhetési költségek itt átlagosan 5,5%-kal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban.

A top 10 listán olyan országok szerepelnek még, mint Portugália, Ausztrália, Spanyolország, Kanada, Dánia, Hollandia, Svédország és Luxemburg.

Magyarország csak a 45. helyen végzett a listán. A régiós országok közül három ország kapott jobb besorolást hazánknál: Horvátország és Lengyelország mellett Romániát is kedvezőbbnek ítélték nyugdíjas szempontból. Utóbbi egyébként a 42. helyen végzett. A felmérés szerint azonban Csehországban és Szlovákiában rosszabb nyugdíjasnak lenni, mint nálunk, előbbi ország a 48., utóbbi az 53. helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik