Belföld

Orbán Viktor: Amíg nem vagyunk túl a nehezén, addig nem megyek el az országból

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Frissítés: Orbán marad az országban

„Természetesen amíg nem érjük el a csúcspontot, és nem vagyunk túl a nehezén, addig nem megyek el az országból” – jelentette ki Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban. Orbán az Európai Parlament szerdai ülésén ismertette volna a soros magyar elnökség programját, de az árvízhelyzetre tekintettel Magyar Péter pártja ennek elhalasztását kérte. Magyar Péter nem sokkal Orbán bejelentése után közölte, a kormányfő helyes döntést hozott, mert szerinte „ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség”.

 

„A szélsőséges időjárási körülmények és az árvizek miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam” – erősítette meg a miniszterelnök az X-en is.

Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs üléséről érkezve, a hivatali autójában ülve adott rövid értékelést az árvízhelyzetről. A miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta:

A helyzet komoly, nagy mennyiségű víz érkezik Magyarország területére. Három veszélyes helyszínünk van: a Szigetköz, Dunakanyar és Budapest.

Elmondta azt is, hogy a védekezés „nehéz lesz”, de a veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt, amikor fél méterrel magasabban tetőzött a Duna vízállása, mint ahogy most várják.

„Azt is ki tudtuk védeni, meggyőződésem, hogy Magyarország ezt is meg tudja csinálni” – jelentette ki Orbán, majd hozzátette, hogy arra kell figyelni, hogy ne rutinból dolgozzanak, mivel szerinte a tapasztalat hasznos, a rutin meg veszélyes:

Arra kértem az operatív törzs vezetőit, hogy mindenki a saját területén maradjon éles. Dacára annak, hogy már oldottak meg ennél nehezebb feladatot is, miután ez is egy komoly helyzet, ne megszokásból reagáljanak, hanem mindennap pontos kezdéssel, pontos információgyűjtéssel, pontos elemzések alapján világos, végrehajtható és ellenőrzött intézkedéseket hozzanak.

Végezetül elmondta, hogy amennyiben így tesznek, akkor nem lesz semmi baj.

Később egy újabb videót is posztolt Orbán Viktor, ezúttal Visegrádról. Mint mondta, a helyzet ma könnyebb, mint 2013-ban volt, mert azóta mobilgát-rendszert építettek fel, amivel több százezer homokzsákot váltanak ki. Ez nemcsak látványos, de biztonságot is ad az embereknek, ezért a munka is tempósan, de higgadtan zajlik.

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon, Karácsony Gergely tájékoztatása szerint pedig a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma. Az időjárás pedig egyelőre nem segíti az árvízvédelmet: marad az esős idő, több megyére figyelmeztetést adtak ki.

Kapcsolódó
Galéria: így pusztítanak az áradások a környező országokban
Képeken mutatjuk az áradások hatását több európai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik