Élő Nagyvilág

Vlagyimir Putyin 180 ezer új katona kiképzését rendelte el

Alexander KAZAKOV / POOL / AFP
Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap – jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.

A dán védelmi minisztérium vezetője augusztus elején erősítette meg, hogy Ukrajna megkapta az első dán F-16-osokat. „Dánia 2024 második felében biztosít még további F-16-os vadászgépeket” – mondta Poulsen. Az első szállítmányhoz hasonlóan sem a gépek számát, sem Ukrajnába szállításuk dátumát nem közölte biztonsági szempontokra hivatkozva.

Dánia kötelezettséget vállalt arra, hogy Ukrajnának összesen 19 darab F-16-os repülőgépet szállít. Hollandiával együtt vezető szerepet vállalt abban a több országból álló koalícióban, amely biztosítja az ukrán pilóták kiképzését az F-16-osok kezelésére. Kijev arra számít, hogy húsz F-16-os gépet kap nyugati partnereitől az év végéig.

Az ukrán légideszant rohamcsapatok sajtószolgálata arról számolt be hétfőn, hogy az oroszországi kurszki régióban ukrán légideszant egységek összehangolt támadással kilőttek egy korszerű orosz BMD-4-es típusú légideszant harcjárművet. A közlés szerint az oroszok harcjárműve behajtott egy ukrán ellenőrzésű területre.

(MTI)

Putyin megemelte az orosz hadsereg létszámát

Vlagyimir Putyin hétfőn elrendelte az orosz hadsereg létszámának emelését 180 ezer katonával, írja a Reuters.

A Kreml honlapján megjelent rendelet szerint Putyin a fegyveres erők számát ezzel 2,38 millió főre növelte, melynek tagjai közül 1,5 millióan aktív szolgálatot kell, hogy ellássanak.

Az ukrajnai háború kirobbanása, 2022 februárja óta ez volt a harmadik alkalom, hogy az orosz elnök bővítette a hadsereget. Korábban 137 ezer és 170 ezer katonával növelte a létszámot.

A Kreml tájékoztatása szerint nincs tervben újabb mozgósítás, továbbra is önkéntes, szerződéses katonákkal erősítik csapataikat Ukrajnában.

Kijev az ENSZ és a vöröskereszt csatlakozását kérte az orosz állampolgárok jogvédelméhez Kurszk megyében

Az ukrán külügyminisztérium az ENSZ-hez és a Nemzetközi Vöröskereszthez fordult azzal a kéréssel, hogy csatlakozzanak a humanitárius válaszintézkedésekhez Oroszország kurszki régiójának azon területein, amelyek jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt állnak – tájékoztatott a tárca a honlapján, hétfőn.

A minisztérium szerint Ukrajna betartja a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok összes normáját és elvét, miközben hatékony ellenőrzést gyakorol Kurszk megye egyes területei felett. „Különösen a civilek védelméről beszélünk a harci műveletek során” – emelte ki a tárca.

A kurszki hadművelet első napjaitól kezdve az ukrán védelmi erők mint civilizált, európai hadsereg, magas szakmai színvonalról és a nemzetközi humanitárius jog elveinek maradéktalan betartásáról tettek tanúbizonyságot a kurszki régióban. Az ott élő civilek humanitárius segítséget kaptak és kapnak alapvető szükségleteik kielégítésére, és lehetőséget, hogy elhagyják a harcok területét

– írta a minisztérium. Hozzátette egyúttal, hogy „figyelembe véve a humanitárius helyzetet és az alapvető emberi jogok megfelelő biztosításának szükségességét Kurszk térségében”, az ENSZ-hez fordulnak, azzal a kéréssel, hogy a szervezet csatlakozzon a humanitárius intézkedésekhez. Kijev erről jegyzéket küldött az ENSZ-nek és ugyanilyen tartalmút a Nemzetközi Vöröskeresztnek (ICRC) is.

Ukrajna megerősíti, hogy szigorúan teljesíti nemzetközi kötelezettségeit a fent említett területeken, és kész teljes mértékben segíteni az ENSZ és az ICRC munkatársainak tevékenységét a kurszki régióban

– szögezte le a külügyminisztérium.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közölte, hogy szeptember első felében az orosz erők több mint 640 Sahid csapásmérő drónnal támadták meg Ukrajnát, az ukrán védőknek azonban sikerült lelőniük az ellenséges drónok nagy részét. Hozzátette, hogy a légierő tájékoztatása szerint hétfőre virradó éjjel az orosz hadsereg 56 kamikaze drónt indított el, amelyekből az ukrán légvédelem 53-at semmisített meg a levegőben.

Az állami határőrszolgálat a Telegramon arról számolt be, hogy a határőrök kézifegyverrel lőttek le egy orosz Sahid drónt az északkeleti Szumi megyében. A drón egy mezőre esett, és nem robbant fel – tették hozzá. Egy lezuhanó, orosz drón darabjától viszont megsérült egy nő Kijev megyében – közölték a hely hatóságok.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap alatt 173 katonai összecsapás volt az ukrajnai frontvonalakon, a legtöbb támadást – 78-at – a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségére összpontosította az ellenség. A kijevi katonai vezetés legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 635 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 14 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

(MTI)

Zelenszkij: Mindent felhasználtunk, amit csak tudtunk

Ukrajna nem kapott elegendő katonai támogatást a külföldi partnereitől ahhoz, hogy a 14 ukrán dandárból akár négyet el tudjon látni eszközökkel – mondta Volodimir Zelenszkij elnök a CNN-nek adott interjújában.

Az ukrán elnök a beszélgetés során többször megismételte, hogy a jelenleg érkező nyugati támogatás nem elégséges ahhoz, hogy az ukrán városok elleni pusztító orosz támadásokat megakadályozzák, és „erős diplomáciai pozíciót” vívjanak ki magukat. A beígért segélyszállítmányok elmondása szerint a szövetségesek ígéreteivel szemben lassan érkeznek.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy az amerikai kongresszus támogató döntése előtti 8 hónapban (áprilisban az amerikai törvényhozás egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá – a szerk.) mindent felhasználtunk, amit csak tudtunk: megmozgattuk a raktárainkban és a tartalékdandároknál levő fegyvereket is,

magyarázta Zelenszkij, hozzátéve, hogy nem számít, hány dandárból áll a védelem keleten, ha a felük nincs felfegyverezve.

Elmondta, hogy a leginkább a páncélozott harcjárművek és a tüzérségi lövedékek hiányoznak, mivel az orosz erők 12-szer több lőszert lőnek ki, mint az ukránok.

(Kyiv Independent)

Olvasói sztorik