Belföld

IDEA: 5 százalékpont a különbség a Fidesz és a TISZA között

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Habár a pártpolitikai mozgások a nyári időszakban lelassultak, a Fidesz-KDNP és a TISZA Párt közötti különbség csökkent az EP-választás utáni időszakhoz képest. Nyár végén a két párt szavazati arányai között a teljes népesség és a biztos szavazó, pártot választani tudók körében is 5 százalékpont volt a különbség. Ha augusztus végén, szeptember elején országgyűlési választásokat tartottak volna, úgy a Fidesz és TISZA mellett a DK és a Mi Hazánk is elérte volna a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – ez derül ki az IDEA Intézet augusztus legvégén és szeptember legelején elvégzett, országosan reprezentatív felméréséből.

Az IDEA Intézet 2024. augusztus 28-a és szeptember 6-a között elvégzett országosan reprezentatív felmérésének adatai alapján nyár végén a kormánypártok támogatottsága 28 százalék volt a teljes, felnőtt népesség körében. A biztos szavazó, pártot választani tudók között ez 39 százalékos szavazati arányt jelent. Az IDEA Intézet adatai szerint az EP-választás utáni, június végi időszakhoz képest kis mértékben, de csökkent a kormánypártok támogatottsága, hiszen ekkor még a teljes népesség körében 30, a biztos szavazó, pártot választani tudók között pedig 41 százalékos volt a Fidesz-KDNP támogatottsága. A TISZA Pártra a felnőtt népesség 23 százaléka szavazott volna augusztus végén, szeptember elején, ami a biztos szavazó, pártot választani tudók között 34 százalékos szavazati arányt jelent.

Az IDEA Intézet adatai szerint amennyiben augusztus végén, szeptember elején országgyűlési választásokra került volna sor Magyarországon a Fidesz-KDNP-n és a TISZA Párton kívül még két pártnak sikerült volna a parlamentbe jutnia: a DK a biztos szavazó, pártot választani tudók között 8, a Mi Hazánk pedig 7 százalékos szavazati arányt ért volna el. Az eredmények alapján úgy tűnik, e két kisebb párt helyzete valamelyest stabilizálódott az elmúlt időszakban, a Mi Hazánk kis mértékben még erősödni is tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik