Tudomány

A neandervölgyiek új vonalát fedezték fel

Ludovik Slimak
Ludovik Slimak

Egy új tanulmány alapján a neandervölgyiek egy eddig ismeretlen vonalához tartozhat az a csontváz, amelyet 2015-ben találtak meg a franciaországi Rhône-völgy egyik barlangrendszerében – írja az IFLScience. A csoport mintegy 100 ezer évvel ezelőtt válhatott el a többi neandervölgyitől, a felfedezés azt igazolja, hogy a modern emberhez hasonlóan a neandervölgyiek is sokszínű populációt alkottak.

Az érintett barlangrendszerben egykor korai Homo sapiensnek is jelen voltak. A friss eredmények azt mutatják, hogy a helyszínen még korábban, 40–45 ezer éve neandervölgyiek is tevékenykedtek, ősi rokonaink nagyjából ekkor tűntek el.

A teljes genom szekvenálásakor a kutatók rájöttek, hogy a példány nem hasonlított egyetlen korábban talált neandervölgyihez sem.

Látszólagos kora ellenére genetikai összetétele közelebbi rokonságot mutatott a 100 ezer évvel ezelőtti neandervölgyiekkel, ami arra utal, hogy egy legalább 50 ezer évig elszigetelt csoport tagja volt.

A leletet J. R. R. Tolkien univerzumának egyik szereplője után Thorinnak nevezték el. Ludovic Slimak, a Toulouse-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint Thorin a Hobbitban az utolsó hegymélyi törpekirály, a neandervölgyi pedig szintén vonala végét jelentette. A lelet átírja az emberiség utolsó nagy kihalásának történetét.

50 ezer év hatalmas szakadékot jelent, ahogy Slimak fogalmaz: ennyi választja el az apró kutyát a farkastól. „A Thorin és a többi kései neandervölgyi közötti eltérés az összes Afrikán kívüli modern emberéhez hasonlítható. Mivel mindannyian ismerjük a modern emberek széles fenotípusos változatosságát, hasonló változatosságra számítanék a neandervölgyi populációk esetében is” – mondta Martin Sikora, a Koppenhágai Egyetem szakembere és a csapat tagja.

Az eltérés mértéke különösen azért furcsa, mert más kései neandervölgyiek viszonylag közel, mintegy tíznapi járóföldre éltek Thorintól. Úgy tűnik, hogy a csoportok között alig volt kapcsolat, ami a Homo sapiensnél két, ilyen közeli csoportnál szinte lehetetlen lenne, de a neandervölgyiek talán máshogy gondolkodtak.

A kutatókat meglepte az eltérés, ezért megvizsgálták, lehetett-e téves az érintett üledékréteg datálása. Thorin fogainak izotópos elemzése megerősítette, hogy hideg éghajlaton élt, tehát valóban kései neandervölgyi volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik