Tech

Kipróbáltuk az alkalmazást, amivel kiválthatjuk az okmányainkat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a Rogán Antal által felügyelt Digitális Állampolgárság Programról: hogyan regisztrálhatunk, mire jó most, mire használhatjuk majd később az alkalmazást, illetve azt is, milyen aggályok merültek fel.

Szeptember elsejével elindult a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), melynek köszönhetően minden okmányunk egyetlen mobilalkalmazásban elérhetővé válik, ennek nyomán a kormány ígéretei szerint jelentősen leegyszerűsödik az online ügyintézés. Az ehhez szükséges alkalmazás már letölthető (itt az androidos verzió, itt pedig az iOS változat), de a funkcióit tekintve egyelőre igencsak korlátozott. A következő két évben viszont folyamatosan egyre több és több lehetőség válik majd elérhetővé a rendszer fejlesztésével.

Kacifántos regisztráció

Both András, az alkalmazást fejlesztő IdomSoft Zrt. vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy 2025 januárjától a kanapéról is intézhetjük a regisztrációt, akik viszont már most le akarják tenni otthon az okmányaikat, és digitális állampolgárrá akarnak válni, azoknak jó eséllyel még be kell sétálniuk egy kormányablakba. Az alkalmazás cikkünk írásának pillanatában elérhető, szeptember 11-én megjelent 1.1.242550690-es verzióját megnyitva két lehetőség áll előttünk:

  • Regisztráció egy kormányablakban: bármelyik kirendeltségben időpontfoglalás nélkül, és az alkalmazás ígérete szerint nagyjából 20 percet vesz igénybe az egész folyamat.
  • Regisztráció eSzemélyi igazolvánnyal: erre egyelőre csak a 2021. 06. 23. után készült okmányokkal van lehetőség, és itt szükség lesz az aktivált eSzemélyi igazolványra, valamint a hozzá tartozó PIN-kódra.

Az első opció esetében a kormányablakot meglátogatva csupán a lakcímkártyára és a személyi igazolványra lesz szükség, ezt követően az ügyintézőtől kapunk egy QR-kódot, amit be kell olvasni a DÁP alkalmazással, végül pedig kapunk egy 6 számjegyű, egyszer használatos kódot, amivel megkezdődik az előregisztráció. Ez az ügyintéző szerint a „kezdeti kavalkád” miatt jó pár napig eltarthat, éppen ezért a folyamat lezárultát már otthon kell kivárni. Esetemben egészen pontosan egy hétbe telt, mire megkezdhettem az alkalmazás használatát.

Kipróbáltuk továbbá az eSzemélyi igazolvánnyal történő regisztrációt is – vegyes eredményekkel.

Varga Jennifer / 24.hu

Volt, aki elakadt a folyamat közben, akadt azonban olyan kolléga is, akinek sikerült a regisztráció, és nem kellett meglátogatnia a kormányablakot. Ezt az opciót választva az alkalmazással először be kell olvasni a személyi igazolvány hátlapját, majd a telefonunkat a plasztik kártyához kell érinteni az abba beépített NFC chip beolvasásához. Amennyiben a művelet sikeres, úgy ismét meg kell várni a jóváhagyást, ami tapasztalataink szerint 2–3 nap után érkezik meg.

Ezzel a lehetőséggel két kolléga próbálkozott, és amíg egyiküknél sikeres volt a regisztráció, addig a másikuknál az NFC chip beolvasásakor megszakadt a folyamat, ugyanis a rendszer szerint az eSzemélyi igazolvány nem volt aktiválva. Ami azért furcsa, mert az érintett emlékei szerint kérte az aktiválást az okmány elkészültekor, még PIN-kóddal is rendelkezett hozzá, amit az alkalmazás a regisztráció megkezdésekor el is fogadott. A folyamat vége amúgy az lett, hogy az applikáció jelezte, aktiválni kell a személyit, amit természetesen szintén egy kormányablakba befáradva lehet megtenni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik