Élő Nagyvilág

Pentagon: Iránban képeztek ki orosz katonákat

Iráni elnöki hivatal / AFP
Maszúd Peszeskján iráni elnök fogadja Szergej Sojgut, az orosz védelmi bizottság főtitkárát 2024 augusztusában
Iráni elnöki hivatal / AFP
Maszúd Peszeskján iráni elnök fogadja Szergej Sojgut, az orosz védelmi bizottság főtitkárát 2024 augusztusában

Kijevbe érkezett a brit és az amerikai külügyminiszter

Szerdán Kijevbe érkezett David Lammy, brit és Antony Blinken, amerikai külügyminiszter, hogy ukrán vezetőkkel tárgyaljanak – számolt be a Guardian.

Hogy miről lesz szó, egyelőre nem tudni, de a cikk emlékeztet, hogy Kijev egy ideje már kéri a szövetségeseit, hogy engedélyezzék neki a nagy hatótávolságú fegyverek bevetését.

Orosz drónok megsemmisítéséről számolt be Ukrajna

Az ukrán légierő szerdán közölte, hogy az éjszaka folyamán hat régióban 25 Oroszországból indított drónból húszat lelőtt. Az orosz erők kilenc rakétát is bevetettek – tette hozzá a légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Ruszlan Kravcsenko, Kijev megye kormányzója arról számolt be, hogy a fővárost körülvevő régióban nem keletkezett kár a lakóépületekben és a kritikus infrastruktúrában és nem voltak áldozatok.

Ihor Taburec, az ország középső részében lévő Cserkaszi megye kormányzója azt mondta, hogy a légvédelem megsemmisített egy drónt a központi régió felett, károkról nem érkezett jelentés.

Dnyipropetrovszk megyében hat drónt lőttek le – közölte Szerhij Liszak, kormányzó. A megyében az éjszaka folyamán, különböző támadások során egy ember megsebesült, négy lakóházban és az infrastruktúrában károk keletkeztek.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt, hogy a légvédelem öt drónt lőtt le a régió felett, ahol az elmúlt 24 órában elkövetett támadások 13 embert sebesítettek meg.

Az orosz erők az éjszaka folyamán, az északi csernyihivi régióban tüzérségi ágyúval lőttek egy kórházat egy olyan támadásban, amely az előzetes információk alapján nem követelt áldozatokat – közölte Vjacseszlav Csausz, a megye kormányzója.

Az ukrán energiaügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint az orosz erők az elmúlt 24 órában négy régióban támadtak energetikai infrastruktúrát. A tárca a Telegramon azt írta, hogy a támadások ideiglenesen megzavarták a nagyfeszültségű vezetékeket Poltava megyében és az áramellátó alállomásokat Harkiv megyében.

(MTI)

Visszafoglalt orosz falvakról beszél egy csecsen katonai vezető

Összesen mintegy tíz település szabadult fel a kurszki térségben

közölte Apti Alaudinov, vezérőrnagy, az oroszországi Kurszk régióban harcoló, csecsenföldi Akhmat milícia parancsnoka, aki egyben az orosz védelmi minisztérium katonai-politikai főosztályának helyettes vezetője is.

Az oroszok már augusztusban ellentámadásba lendültek, és oroszbarát katonai bloggerek szintén arról számoltak be, hogy sikerült visszaszerezni bizonyos területeket az Oroszországba augusztus 6-án betörő ukrán erőktől.

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök a múlt héten azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 100 települést tart ellenőrzése alatt a Kurszki régióban, több mint 1300 négyzetkilométeres területen. Jurij Podoljaka, ukrán származású, oroszbarát katonai blogger szerint az orosz erők ugyanakkor több falut is visszafoglaltak az Oroszországból kihasított terület nyugati részén, ahol az ukrán katonákat a Malaja Loknya folyótól keletre, Sznagosztól délre szorították vissza. Ezeket a harctéri jelentéseket információhiány miatt ellenőrizni nem lehet. Ukrajna a híreket nem kommentálta.

A Pentagon szerint Iránban képeztek ki orosz katonákat iráni rakétarendszerek kezelésére

Az Egyesült Államok információi szerint Iránban képeztek ki több tucat orosz katonát az iráni, ballisztikus rakétarendszerek használatára – erről az amerikai védelmi minisztérium szóvivője beszélt, kedden.

Pat Ryder a Pentagon napi sajtótájékoztatóján egyben megerősítette Antony Blinken, amerikai külügyminiszter Londonban tett bejelentését, miszerint Irán rövid hatótávolságú rakétákkal látta el Oroszországot.

A védelmi minisztérium szóvivője aggodalomra okot adónak nevezte a fejleményt, ami véleménye szerint fenyegeti Európa biztonságát, valamint rávilágít arra, hogy Irán destabilizáló tevékenysége túlnyúlik a Közel-Keleten.

Megjegyezte, hogy amerikai részről egyelőre nem észlelték, hogy a fegyverzetet az orosz haderő Ukrajna ellen bevetette volna, de hozzátette, hogy ezt szorosan nyomon követik.

Pat Ryder szerint a szóban forgó fegyverzet bevethetősége hozzávetőleg 120 kilométer, így rövid hatótávolságú eszközként jellemezhető.

(MTI)

Olvasói sztorik