Élő Nagyvilág

Ukrán dróntámadásban halt meg egy orosz nő

TATYANA MAKEYEVA / AFP
TATYANA MAKEYEVA / AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit itt olvashatja vissza.

Kreml: az orosz hadsereg négy donyecki települést foglalt el

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Krasznohorivka, Hrihorivka, Halicinivka és Vodjane települést – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A keddi hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be orosz előretörésről. Donyeckben 14-ben, Kurszk megyében pedig hatban nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások és támadások számát. A “különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint közel 2200 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig mintegy 380. Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy amerikai M270-es MLRS sorozatvetőt, egy drónösszeszerelő műhelyt, nyolc tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, hat páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, hét francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők hét rakétáját, valamint 175 drónt, közülük 154-et a “különleges hadművelet” övezetén kívül.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betörő ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között két harckocsit és 13 páncélozott harcjárművet veszítettek.

(MTI)

Ukrán kormányfő: építő jellegű a párbeszéd Kijev és Budapest között

Jelenleg “építő jellegű”, gyakorlatias párbeszédet folytat Ukrajna Magyarországgal az európai integráció kérdésében – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök keddi kijevi sajtótájékoztatóján az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint.

Emlékeztetett arra, hogy ebben a félévben Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, 2025-ben pedig Lengyelországon és Dánián lesz a sor. “Ma nem látok globális fenyegetést európai integrációs utunkon” – hangoztatta az ukrán miniszterelnök. Méltatta egyúttal, hogy megnyílt az első ukrán iskola Magyarországon.

Amerikai külügyminiszter: Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól és „valószínűleg heteken belül beveti őket” Ukrajnában

Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és „valószínűleg heteken belül beveti őket” Ukrajnában – közölte ma Antony Blinken, amerikai külügyminiszter. Az államtitkár elmondta, hogy Washington mind nyilvánosan, mind magánemberként figyelmeztette Teheránt, hogy a ballisztikus rakéták szállítása „drámai eszkalációt jelentene”.

Ez a fejlemény, valamint az Oroszország és Irán közötti, növekvő együttműködés veszélyezteti Európa biztonságát, és azt mutatja, hogy Irán destabilizáló befolyása messze túlmutat a Közel-Keleten

– mondta.

600 ezerrel nőtt az orosz hadiiparban dolgozók száma tavaly óta

Hatszázezer fővel nőtt tavaly óta a foglalkoztatottak száma az orosz hadiiparban – jelentette ki Gyenyisz Manturov, orosz első miniszterelnök-helyettes a Vedomosztyi című gazdasági lapban kedden megjelent interjújában.

Előzetes becsléseink szerint az állami védelmi megrendelés jelentős növekedése okozta rendkívüli létszámszükséglet csúcspontját általában véve már meghaladtuk. Ugyanakkor a munkaerőpiacon továbbra is hiány van. A védelmi iparban dolgozók száma csak tavaly több mint 500 ezer fővel nőtt, 2024 első felében pedig további 100 ezerrel

– mondta Manturov.

„Ilyen körülmények között előtérbe kerül a munkatermelékenység növelésének feladata, elsősorban a vállalatok műszaki berendezésének lecserélése és a folyamatok fokozott automatizálása révén. 2023-ban a védelmi iparban a munkatermelékenység 18 százalékkal nőtt, idén azt tervezzük, hogy ezt a dinamikát tovább javítjuk” – tette hozzá.

Manturov szerint a hadiipar alkalmazottjaira a „különleges hadművelet” után is szükség lesz.

„Az állami fegyverprogram a különleges hadművelet után biztosan gondoskodni fog a haditechnikai tartalékok feltöltéséről, ami a tervek szerint összesen legalább három-négy évig fog tartani” – nyilatkozott a miniszterelnök-helyettes.

A moszkvai régióra eresztett dróntámadást Ukrajna, egy nő meghalt

Életét vesztette egy 46 éves nő, és hárman megsebesültek az orosz fővárostól mintegy félszáz kilométerre, északkeletre található Ramenszkoje város elleni dróntámadásban – közölte Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója.

Pilóta nélküli repülőszerkezetek egy lakóház 10. és 11. emeletén tüzet okoztak, egy másikban pedig, a nyolcadik emeleten, károkat. Az első jelentések egy kilencéves gyermek haláláról is beszámoltak, de ezt később cáfolták.

Vorobjov szerint összesen 14 drónt lőttek le éjszaka a moszkvai régióban, Podolszk, Ramenszkoje, Ljuberci, Domogyedovo és Kolomna környékén.

Szergej Szobjanyin, moszkvai polgármester bejelentette, hogy az egyik pilóta nélküli repülőgép roncsai a Zsukovszkij nemzetközi repülőtér közelében zuhantak le, amelyet lezártak a forgalom elől.

Lelőtt drónok repeszei által okozta károkról számolt be Mihail Suvalov, a Moszkva megyei Kasira város polgármestere is. A lehulló darabok egy óvoda és egy lakóház épületét rongálták meg.

A helyi hatóságok szerint a brjanszki régió légterében 59, a kalugaiban hét, tulaiban pedig két drónt lőtt le a légvédelem. Hasonló támadást jelentettek Lipeck megyéből is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik