Nagyvilág

Összeült és erre jutott a brit kémfőnök és az amerikai hírszerzés vezetője

Saul Loeb / AFP
Bill Burns, CIA
Saul Loeb / AFP
Bill Burns, CIA
MI6 plusz CIA.

A hidegháború óta nem tapasztalt fenyegetések érik az eddigi kiegyensúlyozott nemzetközi világrendet, amely viszonylagos békét, stabilitást, növekvő életszínvonalat teremtett az elmúlt évtizedekben – írja a Financial Timesban szombaton megjelent közös cikkében a brit és az amerikai hírszerzés vezetője.

Sir Richard Moore, a brit hírszerzési titkosszolgálat (Secret Intelligence Service, vagyis SIS, közkeletű nevén az MI6) főnöke és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a londoni üzleti napilap online kiadásában közölt írásában az alábbi megállapítást teszi:

Az orosz-ukrán konfliktus megmutatta, hogy a technológia és a hagyományos fegyverzet kombinált használata módosítani tudja a háborúk menetét; az ukrajnai háború az első, melyben ilyen mértékben jutottak szerephez a nyílt forráskódú szoftverek és az élenjáró hadszíntéri technológiák, amelyek kereskedelmi és katonai műholdak fotóit, dróntechnológiai megoldásokat, magasan és kevésbé magasan fejlett kiberhadviselést, személyzet nélküli légi és tengeri járművek bevetését vegyítették a közösségi média felhasználásával.

Moore és Burns szerint az orosz hírszerzés által Európában folytatott „felelőtlen szabotázshadjárattal” szemben is közösen lép fel az MI6 és a CIA.

A két vezér úgy véli:

  • Oroszország „cinikus módon” használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé
  • Oroszország szemérmetlenül megsérti az ENSZ Alapokmányát és a globális normákat
  • ám Vlagyimir Putyin orosz elnök nem lesz képes felszámolni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét.

Ezzel együtt az MI6 és a CIA számára Kína felemelkedése jelenti a XXI. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását, és a két szolgálatot ennek megfelelően át is kellett szervezni.

Mindeközben a terrorellenes fellépés is a két szervezet partnerségének középpontjában áll, és mindkét szolgálat szorosan együttműködik másokkal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által támasztott, újból felrémlő fenyegetés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik