Szórakozás

Portisch Lajos német, olasz és magyar operaáriákat ad elő a sakkolimpia szünnapján

MTI
MTI
Basszbariton.

Nehéz lenne megmondani, hogy a New York-i Metropolitanig vagy csupán a zalaegerszegi férfikórusig jutottam volna… Hiszek benne, hogy a sakk és a zene iránti érzék valamiképpen közös tőről fakad.

A legendás magyar sakkozó, Portisch Lajos mondja ezt a Magyar Nemzetben arra kérdésre, hogy vajon miként alakul az élete, ha nem a sakkot, hanem az éneklést választja pályául.

Az 1978-as sakkolimpián aranyérmes magyar válogatott első táblása a kedden kezdődő budapesti sakkolimpia előtt adott interjút a lapnak.

Nyiztásként elárulja, hogy a sakkolimpia szünnapján koncerttel színesíti a programot: szeptember 17-én este hattól a Petőfi Irodalmi Múzeumban lép fel német, olasz és magyar operaáriákkal.

A magyar csapat esélyeiről a következőket mondja Portisch Lajos:

Az orosz csapat kiesése mindenkinek növeli az esélyeit. Lékó Péter és Rapport Richárd visszatérése komoly erősítés, bár jelent némi kockázatot, hogy Lékó évek óta nem játszott komoly versenyen, továbbá remélem, Rapportot nem viselte meg a számomra érthetetlen román kaland. Úgy gondolom, reális az esély az éremszerzésre, de arról sem szabad megfeledkezni, az elmúlt években Kína, India, újabban pedig Üzbegisztán betörésével megváltoztak az erőviszonyok.

Minden idők legjobb sakkozójának Bobby Fischert tartja, róla ezt mondja:

Amikor Budapesten élt, hasonló forgatókönyv szerint rendszeresen találkoztunk. Meghívtam vacsorára, majd megkértem Bobbyt, hogy segítsen kiigazodni egy bonyolult állásban. A vacsora után ő rendszeresen ledőlt a pamlagra egy fél órára, majd miután felébredt, ránézett a táblára, s szinte azonnal bemondta a helyes lépést. Nehéz természetű ember volt, ezért hunyt el fiatalon, csupán hatvannégy évesen.

Az interjúban egymást érik a sztorik, megtudhatjuk:

  • sakkozik-e még a mester
  • milyen jövőt jósol a sakknak a digitális világban
  • a klasszikus vagy a schnell áll hozzá közelebb
  • partik előtt mit kért a Jóistentől
  • miért haragszik Szerényi elvtársra
  • csirkét vagy marhát tűz a villájára
  • Nyilasi Tibor hogyan rúgott neki tizenegyest
  • az előttünk álló fellépésén miért maradtak ki a repertoárból az orosz szerzők.

Rapport Richárd kálváriáját májusban írtuk meg, íme: A románná lett Rapport Richárd újra magyar lett.

A sakkolimpiára a minap interjúval melegítettünk Polgár Judittal, íme: Nem vagyok az a típus, aki túl nagy energiát fektet a megbánásba.

Akiben van szufla egy Portisch Lajosénál göröngyösebb sakkiszta karrierhez, neki ajánljuk duplariportunkat Száraz Sándorral, először is azt, hogy Kihozta remire, aztán pedig azt, hogy Európa legnagyobb sakkmúzeumát nyitja egy magyar polgármester Klagenfurtban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik