Nagyvilág

Orbán Viktor: Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni

Piero CRUCIATTI / AFP
Piero CRUCIATTI / AFP

Orbán Viktor továbbra is az olaszországi Comóban tartózkodik, az észak-olaszországi gazdasági fórumra volt hivatalos, ahol beszédet is mondott. A Telex szemléje szerint a miniszterelnök a migráció mellett beszélt az orosz-ukrán háborúról, és arra is választ adott, hogy miért áll ki Donald Trump mellett.

„Először kommunikáció, aztán tűszünet, és végül a béketerv” – vázolta megoldási javaslata kereteit az orosz-ukrán háborúra Orbán, megjegyezve, hogy „nem ez az első háborúja miniszterelnökként”.

Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni

– nyomatékosított a kormányfő, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz, és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is azt hiszi, hogy az idő neki dolgozik, egyik félnek sem áll szándékában a háború gyors lezárása. Mindezeket a két elnökkel folytatott személyes beszélgetésekből szűrte le Orbán. A kormányfő hibának tartja, hogy nincs kommunikációs csatorna Oroszországgal a háború rendezésének érdekében.

A közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán kérdezték a miniszterelnököt arról is, hogy miért támogatja ennyire nyíltan Donald Trumpot, miközben az Európai Unióban létezik egy olyan diplomáciai megközelítés, miszerint senki nem szól bele más országok választásaiba.

Annyira avatkozunk bele az amerikai választásba, mint ők a magyarba

– reagált Orbán, ismét megragadva az alkalmat, hogy kifejezze, reméli Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az augusztusban kis híján életét vesztő republikánus jelöltnek Orbán szerint a tárgyalási készségei érnek aranyat, szerinte olyan amerikai elnökre van szükség, aki szót ért a Kelettel és a Nyugattal is. Mert ha folytatódik a blokkosodás, akkor mi mindig a rossz oldalon leszünk.

A bevándorlásra rátérve beszélt még arról, hogy Olaszország most küzd a migrációval, Magyarországnak viszont nincsenek ilyen problémái, mert  „mi nem engedtük be őket”. Ezzel együtt nagy kérdésnek tartja, hogy a tagállamok miért nem dönthetnek maguk a migráció ügyében.

Miért akarják ezt ránk erőszakolni?

– tette fel a kérdést.

A kormányfő úgy vélte, hogy újra kell gondolni az uniós zöld megállapodást is, mert sok esetben szembemegy az európai cégek érdekeivel. Példaként hozta fel, hogy a német autógyártók is úgy vélik, hogy nem egyezik az érdekeikkel. „Akkor minek csináljuk?” – tett fel egy újabb kérdést. Emellett Orbán szerint csökkenteni kell a bürokráciát, kevesebb bürokratikus eljárásra és kevesebb bürokratára van szükség. A miniszterelnök végül azt emelte ki, hogy vissza kell csábítani Euróba a befektetéseket.

Kapcsolódó
A Comói-tó egyik luxuséttermének kertjében fotózták le Orbán Viktort
Pénteken a közelben rendeznek majd gazdasági fórumot, ahol a miniszterelnök is felszólal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik