Tech

Naponta 1 millió forintot szerzett ezzel a csalással a kamuzenész

Jirattawut / Getty Images
Jirattawut / Getty Images

Vádat emeltek Michael Smith amerikai zenész ellen, miután a bíróság azt állítja, csalással gyűjtött be több mint 10 millió dollárt jogdíjként a Spotify-tól, az Amazon Music-tól, az Apple Music-tól és a YouTube Music-tól – írja a Bleeping Computer.

Az előadó a modern technológiát használta a csaláshoz, vagyis mesterséges intelligencia által generált zeneszámokat töltött fel a platformokra, amelyeket több ezer bottal „hallgattatott meg” napi szinten. Smith 2017 és 2024 között végezte ezt a tevékenységet, a dokumentumok szerint pedig egy meg nem nevezett zenei promóter és egy mesterséges zenét gyártó cég vezérigazgatója is segített.

Egy a visszaélésben résztvevő tagoknak írt levelében Smith közölte, rengeteg tartalomra van szüksége ahhoz, hogy ne tűnjön fel a visszaélés. A férfi a hírek szerint 5 év alatt 4 milliárd hallgatást szedett össze, amivel a legnagyobb világsztárokkal volt pariban.

Smith több mint 1000 botot alkalmazott a csaláshoz, amelyeknek naponta 636 számot kellett meghallgatnia. Ez 661 440 streamet jelentett naponta.

A csalás miatt akár 20 év börtönre is ítélhetik a férfit, aki bevallotta: számításai szerint, streamenként fél centes jogdíjjal számolva a napi keresete meghaladta a 3300 dollárt (1,17 millió forintot), a havi 99 216 dollárt (35,2 millió forintot), az éves bevétel pedig meghaladja az 1,2 millió dollárt (425,8 millió forintot).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik