Tech

Gomba által irányított robotot hoztak létre

Mint Images / Getty Images
Mint Images / Getty Images

Egy új tanulmány alapján olyan robotot hoztak létre, amelyet élő gombák vezérelnek – írja a The Independent. A biohibrid gép egy ehető faj, az ördögszekér-laskagomba kémiai és biológiai elektromos jeleit használja fel a mozgáshoz és környezete érzékeléséhez.

A Cornell Egyetem és a Firenzei Egyetem interdiszciplináris csapata által kifejlesztett eszköz az élő robotika új korszakát hozhatja el.

„Az élő rendszerek reagálnak az érintésre, a fényre, a hőre, illetve még néhány ismeretlen dologra, például jelekre” – mondta Anand Mishra, Cornell Organic Robotics Lab munkatársa. A szakértők arra jutotta, kiaknázhatnák az élő rendszereket.

A különböző behatások – például az ultraibolya sugárzás – eltérő eredményekre vezetett a robot mozgásában. A gépről videó is készült működése közben, a felvétel itt tekinthető meg.

A kutatók szerint a mobilitás kombinálása a gombák jeleivel számos területen hasznos lehet. „Azzal, hogy micéliumot növesztettünk a robot elektronikájába, lehetővé tettük, hogy a biohibrid gép érzékelje a környezetet és reagáljon rá” – mondta Rob Shepherd, a Cornell szakembere, hozzátéve, hogy az ilyen eszközök a jövőben érzékelhetik a talaj kémhatását, meghatározva, hogy mikor szükséges műtrágyát használni.

Nem ez az első alkalom, amikor élő szervezeteket kombináltak robotokkal, a gombák használata azonban jelentős áttörést hozhat a biohibrid robotika területén, mivel képesek növekedni és túlélni a zord körülmények között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik